10 híresség, aki másoknak adományozta szerveit: életeket mentettek donorként

Uncategorized Admin Thursday 24th September 2020

Keveset hallani róla, de ezek a hírességek szervdonorként életeket mentettek.

A transzplantációs várólistákon rengetegen várnak átültethető szervre, ami adott esetben akár az élet egyetlen lehetőségét jelentheti számukra.

Borzasztóan nehéz egy tragikus kimenetelű baleset után úgy dönteni a közeli hozzátartozóknak, hogy felajánlják az egészséges szerveket, mégis akad, aki így tesz, de olyan is, aki maga rendelkezik a szervadományozásról.

Sztárok donorként

Méltatlanul keveset hallani róla, de hírességek közt is vannak olyanok, akik haláluk után felajánlott szerveikkel mentettek életeket, sőt, olyan is, aki még életében megmenti csapattársát, házastársát a donációval. 

Magyarországon a jogszabályok szerint egyébként a feltételes beleegyezés elve van érvényben, tehát a rendelkező nyilatkozatot csak a felajánlás ellen kell megtenni, ennek hiányában elvégezhető a transzplantációs műtét, csak kiskorú, illetve élő donor esetén kell külön dönteni.

Selena Gomezt tavaly legjobb barátnője, Francia Raísa amerikai színésznő mentette meg, aki veséjét adta oda a lupuszban szenvedő énekesnőnek.

Everson Walls, a Dallas Cowboys egykori amerikaifoci-játékosa csapattársának, a cukorbeteg Ron Springs-nek adta oda veséjét. A kép bal oldalán Walls, jobb oldalon Springs látható.

Richard “Dick” Cass, a Baltimore Ravens amerikaifutball-csapat elnöke a veséjét ajánlotta fel egykori barátjának a jogi egyetemről.

Jake Garn, az első, világűrt is megjáró szenátor 27 éves, cukorbeteg lányát mentette meg veséjével. A műtét után elmondta, megtisztelőnek tartja, hogy odaadhatott egy részt magából.

Oscar Robertson, az egykori Cincinnati Royals kosárlabdázója szintén lányának, a 33 éves Tiának adta veséjét, aki lupusz miatt veseelégtelenségben szenvedett.

Ann Serrano producer-színésznő férjének, a szintén színész George Lopeznek adta veséjét.

Natasha Richardson színésznő, Liam Neeson felesége egy síbalesetben vesztette életét 45 éves korában. A szívét, a máját és veséit adományozták a műtétre várók számára.

A Dirty Dancingben Baby édesapjaként ismert Jerry Orbach 69 évesen prosztatarákban halt meg. Halála után a szemeit ajánlották fel a The Eye Bank of New Yorkon keresztül.

Jon-Erik Hexum modell és színész 1984-ben halt meg egy forgatás közben, egy véletlen, önmagának okozott, lőtt sérülés miatt. Szívét, veséjét, bőrét és szaruhártyáját adományozták el.

Raaj Kumar indiai színész és énekes 2006-ban, 69 éves korában halt meg gégerák miatt. Felajánlott szemeivel egyszerre két emberen segített.

6.5 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.