1 perce érkezett Nyugdíjasok és 65 év felettiek figyelem! Megérkezett a hír amit NAGYON vártunk!

100-ezer forintos nyugdíj-kiegészítést sürget a Demokratikus Koalíció (DK) azoknak, akiknek a nyugdíja nem éri el a mindenkori középértéket. A párt erről javaslatot is benyújtott az Országgyűlés elé, a Fidesz tagjai azonban meg sem jelentek az illetékes bizottság ülésén. A szakértő szerint: a tavalyi és a januári emelések mértéke még mindig elmarad az összesített nyugdíjas inflációtól. Az ATV Híradó riportja.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a nyugellátási kiadások iidén 27%-kal magasabbak, mint 2022-ben. Tavaly kétszer volt évközbeni utólagos nyugdíjemelés, és idén januárban is emelkedett az ellátás, de a szakértő szerint reálértékben így is lemaradásban vannak a nyugdíjak.

“Így összességében – még egyéb hatások is benne vannak, de 27 százalékkal nőttek a nyugdíjkiadások, ezzel szemben a nyugdíjas infláció az 27,4 tized százalék volt idén januárban, a tavaly januári adathoz képest. Tehát azt mondhatjuk, hogy majdnem utolérték a nyugdíjemelések a nyugdíjas inflációt, de még egy pici lemaradásban vannak sajnos a nyugdíjak” – mondta híradónknak Süle-Szigeti Bulcsú nyugdíjszakértő.

A nyugdíjak értékállóságának garantálásáról a DK javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé. Ezt a Népjóléti Bizottság tárgyalta volna, azonban a fideszes képviselők meg sem jelentek az ülésen, ami így határozatképtelen volt.

“Azt követeljük, hogy egy egyszeri, százezer forintos nyugdíjkiegészítést fizessenek ki minden nyugdíjasnak, azoknak, akiknek a medián nyugdíj alatt van a nyugdíja. Szeretnénk azt, hogyha a tavalyi évben, tehát 2022 január elsejéig visszamenőleg egy másfél százalékos emelést kapnának a nyugdíjasok” – mondta Gy. Németh Erzsébet a DK országgyűlési képviselője.

Ez utóbbiról a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa közleményt adott ki. Juhász László a Nyuszet elnöke hangsúlyozta, tavaly összesen 14 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, kevesebbet, mint amekkora a nyugdíjas infláció volt.

“Az összesített nyugdíjas infláció 15,2 százalékra jött ki. Tehát itt hiányzik 1,2 tized százalék. Hasonló volt a helyzet a 2021-es évben is, ott 3 tized százalék volt ez a különbség a nyugdíjasok kárára, ezért azt mondjuk, hogy ezt a másfél százalékot kell most a nyugdíjasoknak megkapni” – hangsúlyozta.

Juhász László emlékeztetett: 2022 szeptemberében a miniszterelnök becsületbeli ügynek nevezte, hogy a kormány a mindenkori inflációhoz igazítsa a nyugdíjakat. Ezzel a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa is egyetért, ezért indokoltnak tartanák a további másfél százalékos emelést.