Most jött a bejelentés – hétfőtől nagy változás jön a boltokban!

Cikkek Admin Thursday 15th April 2021

Március elsejétől él az új szabályozás – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).


Közleményük szerint a vevők a termékek csomagolásában már tavaly november óta találkozhattak az átláthatóbb besorolást és több adatot tartalmazó energiahatékonysági tájékoztatással.

Márciustól a környezettudatos vásárlás elősegítése érdekében megújított címkéket az üzletekben is ki kell helyezni, ezt a hónap második felétől ellenőrzi a fogyasztóvédelem.

Így még egyszerűbben lehet összehasonlítani a legkelendőbb háztartási nagygépek és elektronikus kijelzők áramfogyasztását és egyéb jellemzőit – emelték ki.

MÁRCIUS ELSEJÉTŐL AZ ÚJ ENERGIAHATÉKONYSÁGI CÍMKÉKET A HÁZTARTÁSI MOSOGATÓGÉPEKNÉL, MOSÓ- ÉS MOSÓ-SZÁRÍTÓ GÉPEKNÉL, HŰTŐKÉSZÜLÉKEKNÉL (BELEÉRTVE A BORHŰTŐKET IS) ÉS ELEKTRONIKUS KIJELZŐKNÉL (KÖZTÜK A TELEVÍZIÓKNÁL ÉS MONITOROKNÁL) KELL HASZNÁLNI.

A termékek energiacímkéin a megalapozott fogyasztói döntések érdekében a villamosenergia-fogyasztáson túl további információkat is szerepeltetni kell. Így például a mosógépek vízfogyasztását, zajkibocsátását, a ruhatöltet mennyiségét, a hűtők űrtartalmát vagy a kijelzők képernyőjének átmérőjét.

Egyre hatékonyabb készülékek
Azt írták: az energiacímkézés a fogyasztók tájékoztatásának egyik legfontosabb eszközeként az elmúlt évtizedekben eredményesen ösztönözte a gyártói innovációt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a készülékek egyre hatékonyabbá váltak, idővel már egyetlen árucikk sem tartozott az alsóbb osztályokba. Az A kategória felett követhetetlen módon jelentek meg az újabb, nehézkesen megkülönböztethető – A+, A++, A+++ – besorolások. Az egységes uniós szabályozás az egyszerűbb, áttekinthetőbb jelölési rendszer érdekében tér vissza az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz.

14 napos türelmi idő

Az ITM közleménye szerint Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta: hétfőtől az üzletekben és a webshopokban is kötelező kihelyezni az új energiahatékonysági címkéket.

A FOGYASZTÓVÉDELEM A 14 MUNKANAPOS TÜRELMI IDŐ LETELTE UTÁN, MÁRCIUS MÁSODIK FELÉTŐL ELLENŐRZI MEGLÉTÜKET ÉS MEGFELELŐSÉGÜKET, FOKOZOTT FIGYELEMMEL AZ ONLINE KERESKEDELEMRE.

A hatóság 2017 óta átlagosan minden harmadik hagyományos üzletben, a tavaly vizsgált webáruházak mindegyikénél talált mulasztást, összesen több mint 2 millió forint bírságot szabott ki – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: a tavaszi országos ellenőrzés hozzájárul ahhoz, hogy a vásárlók megfelelő információk birtokában választhassák ki az igényeiknek leginkább megfelelő, környezetkímélő eszközöket.

1.6 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.