Összetörtek a rajongók – tragikus hirtelenséggel meghalt az ismert magyar zenész

Cikkek Admin Saturday 19th June 2021

Elhunyt Szappanos György basszusgitáros – osztotta meg a sokkoló hírt a nyilvánossággal a zenész egyik barátja, a nagyszerű dobos, Borlai Gergő.

Az 55 évesen elhunyt zenész az általános iskolai évek alatt zongorázni és gitározni tanult, s utóbbi iránt kezdett el intenzívebben érdeklődni, amikor megkapta első Jolana basszusgitárját.

Beiratkozott egy zeneiskolába, ahol Török György jazzgitáros növendékeként kezdett tanulni kottaolvasást, zeneelméletet.

Ekkor kezdődött a jazz iránti rajongása, melyet azóta is a leginspiratívabb, legkimeríthetetlenebb műfajnak tart – jóllehet nem tartja magát klasszikus értelemben vett jazz zenésznek.

Felvételt nyert a Konzervatóriumba, ahol akkoriban még nem létezett basszusgitár szak – így a nagybőgőt választotta hangszeréül, de ezután ismét visszatért a basszusgitárhoz – írja róla a Budapest Music Center oldala.

Szappanos György pályája kezdetén Babos Gyula zenekarában játszott, majd többek között a Tátrai Bandet és a Boom-Boom együttest erősítette.

Mohai Tamással és Hirlemann Bertalannal megalapították a legendás Háború együttest, mellyel eMeRTon-díjat kaptak. A hazai jazz élet majd’ minden szereplőjével játszott már együtt.

2003-ban hozta létre saját jazz-rock zenekarát „Full Playback” néven. Nagy János zongoristával közel tíz éve játszanak együtt különböző formációkban.

Nagy János Hasbeszélő című kortárs báboperájában szintén ő basszusgitározott, ezzel is bizonyítva sokszínűségét és műfaji határokat nem ismerő tudását. Kétszer is megválasztották az év basszusgitárosának.

Az utóbbi időben a Free Style Chamber Orchestra, a Tumba Y Quema, a Tóth Sándor Quintet, Pálinkás Gergely és zenekara, ill. a Libido nevű együttesekben játszott, emellett pedig zenét is oktatott.

2.5 ezer Megosztás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.