3 súlyos hiba, amit C-vitamin szedése mellett mindenki elkövet és veszélyes is lehet

Sokszor halljuk, hogy mennyire fontos kellő mennyiségű vitaminnal ellátni a szervezetünket, ugyanakkor a mai zöldségek és gyümölcsök beltartalmi értéke töredéke annak, ami mondjuk évtizedekkel ezelőtt volt jellemző.

Sokan próbálnak az immunrendszerük támogatása érdekében, kiegészítés gyanánt C-vitamin készítményeket szedni, főleg a nátha és influenza szezonjában.

Sajnos hiába az igyekezet, ha vannak olyan tényezők, amelyekkel mi magunk gátoljuk a bevett C-vitamin hasznosulását. Lássuk, hogy mikre kell odafigyelni.

Dohányzás

A dohánytermékekben lévő nikotin oly módon hat az anyagcserére, hogy a C-vitamin felszívódását képes gátolni, arról nem is beszélve, hogy a dohányfüstben található mérgező anyagok hányféle módon képesek kifejteni negatív hatásukat a szervezetre.A dohányosok vérében akkor is alacsonyabb a C-vitamin szint, ha C-vitamin készítményeket szednek, ugyanis minden egyes szál cigaretta 25-100 mg C-vitamint von el a szervezettől. Ennek tükrében, ha valaki napi 10 szálat szív, akkor alapból 1 g-mal meg kell emelnie a C-vitamin bevitelét, hogy semlegesítse ezt a hatást.

Kávé, kóla, energiaital, tea?

Ezekben az italokban, kisebb-nagyobb mennyiségben koffein található. A teák közül a gyógynövény és gyümölcs teák, amelyek nem sorolhatók ide.A koffein vízhajtó hatást gyakorol a szervezetre és ezáltal serkenti a C- és B-vitamin kiválasztást is. Ha kávézol, vagy egyéb, fent említett italokat fogyasztasz, akkor a C-vitamint ezektől függetlenül vedd be, legalább egy óra csúsztatással.

Ne forrón!

Ha citromlevet öntesz a teádba, gondolván, hogy milyen jót teszel az egészségednek, hiszen felturbózod egy adag C-vitaminnal, akkor azt okosan tedd. Mivel a C-vitamin hő hatására bomlik, ezért soha ne locsold a teádba, míg az ki nem hűlt kellemesen melegre.Azt is jó észben tartani, hogy a citrom nem a legmagasabb C-vitamin tartalmú gyümölcs. Jobban jársz, ha csipkebogyót áztatsz kézmeleg vízben és azt iszod vagy nyersen fogyasztasz narancsot, kivit, mandarint, grépfrútot. A citromban 45 mg, a grépfrútban 40 mg, a mandarinban 42 mg, a narancsban 50 mg, a kiviben 71 mg, a csipkebogyóban 400 mg C-vitamin van.