42 évesen lehunyta örökre a szemét a népszerű magyar énekes: a halálos betegség kettétörte a karrierjét

Éppen 33 évvel ezelőtt hunyt el Ihász Gábor, akinek dalait ma is dúdoljuk, a Csillag vagy nékem vagy a Múlnak a gyermekévek címűt az egész ország ismeri. Több énekesnek írt számokat, Szécsi Pálnak, Máté Péternek, Cserháti Zsuzsának is. A Vasas labdarúgója volt, de kiderült baj van a szívével, így nem sportolhatott tovább.

Ihász Gábor pedig gondolt egy nagyot és megkereste az éppen akkor a szárnyait bontogató Máté Pétert, elmondta neki, a kottát nem ismeri, gitározni otthon tanult meg a szobájában, amúgy pedig focistának készült, de be kellett fejeznie a karrierjét írja a Újságmúzeum.

Máté Péter megérezte benne a tehetséget, így lehetőséget adott Gábornak, aki szép lassan ismert zeneszerző lett. A sors hozta úgy, hogy énekes is lett, mert Szécsi Pál halála után több olyan dal is megmaradt, amelyeket Szécsinek szánt. Azt mondták neki, próbálja meg elénekelni. Megtette. Óriási sikere lett. Külföldön és itthon is számtalan fellépés várt rá, közben pedig elvette feleségül a gimnáziumi szerelmét, Évát, akitől megszületett a kislánya Adrienn.

Első sikeres dalát 1967-ben írta, csak 13 évvel később jelenthetett meg az első nagylemeze. Nem értette, hiszen akiknek zenét írt, mind sorra adták ki az albumokat. Emésztette magát, hosszú évekkel később egy interjúban úgy fogalmazott, sokszor elgondolkozott, miért nem tudta adminisztrálni magát, mert így gyakran anyagi gondjai akadtak. Második házasságából egy fia születetett, aztán 40 éves korára a lánya, Adrienn egy unokával is megajándékozta. Fiatal nagypapa lett a zenészből, talán ezzel akart kompenzálni a sors, amely hamarosan lecsapott rá.

Csupán 42 éves volt, amikor 1989-ben, hosszan tartó betegség után örökre elaludt. A lánya, Adrienn egy emlékoldalt készített. Ihász Gábor labdarúgóként és zenészként is kivételes volt, mégsem futhatta be azt a karriert, amely járt volna neki a tehetsége alapján. Itt hagyta viszont nekünk az életművét, a slágereket.

DÉVÉNYI TIBOR ÉS IHÁSZ GÁBOR 1982-BEN FOTÓ: FORTEPAN/ GILTÁN TIVADAR