Diós stollen

Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A töltelékhez a diót bevonatos serpenyőben megpirítjuk, és tányéron hagyjuk kihűlni. A tepsit sütőpapírral béleljük, és felállítjuk a sütőkeretet. A sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Töltelék:
Az almát meghámozzuk, és lereszeljük. A reszelt almát és a diót a többi hozzávalóval együtt tálba öntjük, és jól összekeverjük. Ha a töltelék nem kenhető, öntsünk hozzá 1-2 evőkanál tejet.

Tészta:
A lisztet a sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton tésztává dolgozzuk, majd hengerré formázzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen négyzetté (kb. 35 x 35 cm) nyújtjuk, és a töltelékkel megkenjük, közben a szélén kb. 1,5 cm-t szabadon hagyunk. (1. kép)
A tésztát lazán feltekerjük. (2. kép)


Sodrófával hosszában egy mélyedést nyomunk. (3. kép)
Az egyik felét kissé ferdén a másikra hajtjuk. A középső részt kézzel hosszában domborulattá formázzuk (4. kép). A stollent a sütőkeretbe tesszük. A tojássárgáját felverjük, megkenjük vele a stollent, és a felezett diókat ízlésesen elhelyezzük rajta, majd a sütő alsó részében megsütjük.

Sütési idő: kb. 50-55 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Sárgabarackmáz:
A kajszidzsemet szűrőn átnyomkodjuk, és edényben vízzel kevergetés közben egy kicsit felfőzzük. A stollent sütés után sütőecsettel rögtön megkenjük vele, majd tepsiben sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Tippek:
A stollen, akkor legfinomabb, ha néhány napig jól becsomagolva hagyjuk összeérni.
Erre a fajta stollen-re jellemző az enyhe repedés.