A „csendes gyilkos”, ami akár több ezer magyar embert is érinthet!

Milyen a kapcsolatod a gluténnal? Bizonyára már te is találkoztál a “gluténmentes” felirattal a termékeken. Esetleg valamilyen más formában hallottál már róla vagy felbukkant az életedben a fogalom.

A glutén egy olyan fehérje, amely a búzában, rozsban és árpában található. Amikor meg szeretnénk érteni, hogy mi ez a nagy felhajtás a glutén körül, érdemes tisztában lenni a hozzá fűződő fogalmakkal és tudni a különbséget a búza allergia, a cöliákia és a gluténérzékenység között.

cöliákiás (lisztérzékeny) betegeknél a glutén fogyasztása a vékonybelet károsítja. Autoimmun folyamatok során termelt anyagok támadják meg a vékonybelet. Ezt tipikusan vérvizsgálattal diagnosztizálják, de rengeteg tünete lehet, mint például hasi fájdalom, mentális funkciózavar és súlycsökkenés.

Búza allergiánál a búza fehérjéire adott kóros immunválasz oka a tünetek megjelenésének, mint például a kiütések, zihálás és hasmenés.

glutén érzékenység tünetei a lisztérzékenységhez hasonlóak. Nem is biztos, hogy tudomásunk van róla. Nem cöliákiás gluténérzékenységnek is nevezik, nehéz felismerni, mivel nincs rá vérvizsgálat, mint a lisztérzékenységnél. Nézzük meg, hogy mik tartoznak a tünetek közé.

Fogászati problémák

Mivel a glutén problémák gátolják a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának képességét, a kalcium és a D-vitamin szintek csökkenhetnek. A zománc erózió és a fogszuvasodás jellemző tünetek. A BMC Gastroenterology által közzétett tanulmány szerint a szájfekélyek is glutén érzékenységhez köthetők, ahogy a nyelven és a szájnyálkahártyán jelentkező kiütések is.

Fáradtság

A fáradtság olyan sok feltételhez kötődik, hogy nehéz megtalálni az valódi okot, de a gluténérzékenység is szerepet játszhat benne, mivel rá adott reakció gyulladást okozhat a szervezetben, ez pedig lassúságot, letargiát okozhat.

Ízületi vagy izomfájdalom
Ismét a gluténnal kapcsolatos gyulladás a tettes. A fájdalom fellángolhat az izmokban, az ízületekben vagy reumás fájdalmat okozhat. Néhányan a tünetek enyhülését tapasztalják gluténmentes étrend bevezetése után.

Fejfájás

A Columbia Egyetem Orvosi Központjának kutatói azt találták, hogy a cöliákia vagy a gluténérzékenység esetében magas volt a migrén és a krónikus fejfájás előfordulási gyakorisága. A gluténérzékeny résztvevők több mint fele számolt be fejfájásról, a cöliákiás betegeknek pedig 30%-a.

Végtagzsibbadás

Volt valaha megmagyarázatlan zsibbadás vagy bizsergés a karodban és lábadban? Egyesek számára a glutén olyan kiváltó ok, amely idegrendszeri választ aktivál. A lisztérzékenység miatt egyes betegek neuropátiában vagy idegkárosodásban szenvednek. A gluténérzékenységben szenvedők lehet bizsergő zsibbadása vagy ínhüvelygyulladása, amely alvás vagy normál fizikai aktivitás közben erősödik.

Ködös agy

Úgy érzed, hogy feledékeny vagy, vagy kevésbé fog jól az agyad? A cöliákiás betegek agyi vizsgálatai során az autoimmun állapothoz kapcsolódó elváltozásokat fedezték fel. Szakértők szerint a lisztérzékenység diagnosztizálása nélkül is befolyással van az agyi működésre a glutén, mentális ködöt és rossz koncentrációs képességet eredményezve.

Súly ingadozása

Ha a súlyod minden különösebb ok nélkül ingadozik, a glutén hatással lehet az emésztőrendszeredre. A gyulladás mellet problémát okozhatnak a különböző hormonok, mint a kortizol, amely több hasi zsírt eredményez.  A másik oldalon pedig a glutén gátolhatja a tápanyagok megfelelő felszívódását és fogyás lehet az eredmény.

Emésztési problémák

A vérzés, a túlzott gázképződés, a hasmenés vagy a székrekedés a glutén probléma első jelei közé tartozik. Ezt következetesen akkor tapasztalhatod meg, ha bizonyos búzát vagy egyéb glutént tartalmazó ételeket fogyasztasz? A hasi fájdalom és más emésztési zavarok nem sokkal a fogyasztás után jelentkeznek, jelezve, hogy valami nincs rendben.

Bőrproblémák

Viszkető kiütések. Pikkelysömör. Ekcéma. Pattanás. A bőr általában az első olyan szerv, amelyen az ellenséges anyagok felfedik jelenlétüket. Gyakran nehéz a kapcsolatot felismerni egy élelmiszer-érzékenység, mint például a gluténérzékenység és bőrön lévő gyulladásos állapotok között. Ha hatással van a belekre és a véráramra, akkor megjelenhet a bőrön is.

Sokan próbálják kiiktatni a glutént az étrendjükből, hogy rájöjjenek, vajon azzal kapcsolatosak-e a tüneteik. A próba megkönnyebbüléssel és problémamentes étkezéssel járhat, de nagyon fontos, hogy orvos által is alá legyen támasztva, tényleg rendelkezel-e az állapotok valamelyikével.