A disznózsír védi a szívet, most pedig napvilágot látott még egy igazán döbbenetes egészségügyi hatása is:

25-30 évvel ezelőtt kezdődött az a hullám, hogy a kutatók az állati zsírokat elkezdték negatív színben beállítani, és arra ösztönözni a lakosságot, hogy margarinnal és étolajjal helyettesítsék az állati zsiradékot.

Mára azonban a kutatási eredmények mindennek ellentmondani látszanak. Kezdetét vette az állati eredetű zsírok “rehabilitációja”, és jelenleg úgy gondolják, hogy a disznózsír nemhogy nem “ellenség”, de kifejezetten egészséges, és igen hasznos “kenőanyag” mindenki konyhájában.

Azt azért bevallhatjuk, hogy a “legnehezebb” időkben sem mondtunk le róla teljesen, mivel sokan imádjuk összetéveszthetetlen ízét és kellemes illatát. Finomított napraforgóolajjal ez sosem lesz helyettesíthető…

Hirdetés
És mivel kiderült, hogy a disznózsír ráadásul az egészségünket is jól szolgálja, már lelkiismeret-furdalás nélkül használhatjuk.

Mit is tesz értünk a zsír?

A tudomány jelenlegi állása szerint csak az olívaolaj egészségesebb nála a zsiradékok közül, remek D vitamin forrás. Csökkenti a depressziót, de akár meg is előzheti azt. A korábban bőszen hirdetett elméletekkel ellentétben szabályozza a koleszterinszintet, és érvédő hatású. Egyes kísérletek szerint (ellentétben pl. az étolajjal) nemhogy nem rákkeltő, de egyes ráktípusok kialakulásának esélyét csökkenthetjük a rendszeres fogyasztásával. Segít továbbá egyensúlyban tartani a hormon háztartásunkat.

És néhány ok, amiért a zsírt érdemes választanunk: Először is jobb íze van, mint az étolajnak. Másodszor gyermekkorunk tradicionális ízeit és élményeit idézi, ezzel is jó érzéseket okoz nekünk. Harmadszor: ahogyan fentebb leírtuk, igen egészséges..

És….További indokok a zsír használata mellett a videóban (angol nyelven):