A tüdejébe folyt bele az implantátum anyaga: szilikonmelle ölte meg Harangozó Terit

Harangozó Teri 78 esztendős lenne augusztus 8-án / Fotó: TV2

Augusztus 8-án lenne 78 esztendős a magyar könnyűzene egyik legbájosabb alakja. Harangozó Teri 2015-ben hunyt el, s halálát azóta is megannyi rejtély övezi. Poór Péter, a népszerű táncdalénekes most drámai részleteket osztott meg pályatársa tragédiá­jával kapcsolatban. Szerinte egy mellimplantátum vezetett a tragé­diához.

Az 1965-ös Ki mit tud?-dal kezdődött minden. A közönség elragadtatással figyelte, ahogy egy feltűnően csinos ifjú hölgy gyönyörű hangon énekel. Ott indult el egy sikeres pályafutás, amely évtizedekig tartott. Harangozó Teri volt az egyetlen olyan hazai énekesnő, aki a három „nagyágyú”: Koncz Zsuzsa, Kovács Kati és Zalatnay Sarolta mellett önálló és óriási példányszámban eladott nagylemezt készíthetett. Nemcsak a közönség, de a hozzá hasonlóan legendás pályatársak is rajongásig szerették a tündérlányt – ahogy sokan hívták őt.

– Több mint ötvenéves barátság a miénk. Én már a 65-ös Ki mit tud? előtt két évvel ismertem Terit, és mondhatom, hogy a kapcsolatunk egészen a haláláig tartott. Szoros kötelék volt ez, mindent megbeszéltünk, előfordult, hogy naponta tízszer is kerestük egymást telefonon. Nem mellékesen pedig Teri volt a feleségem legjobb barátnője. Együtt jártunk a vidéki fellépésekre, és vele szerepeltem legtöbbször közös színpadon. Még most is fáj beszélni arról, ami vele történt, hiszen még élhetne, velünk, köztünk lehetne… – mondta elérzékenyülve Poór Péter. A népszerű énekes számára Harangozó Teri halála máig fájdalmas emlék.

Poór Péter és Harangozó Teri több mint ötvenéves barátságot ápolt / Fotó: RAS ARCHIV

– Sok mindent írtak és mondtak Teri tragédiájáról. Hallottam, hogy beteg volt a szíve, a tüdeje, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Én most mindezt megcáfolom. Teri valóban beteg volt, csontritkulásban szenvedett, és előfordult, hogy már a színpadra is csak segítséggel tudott felmenni. Rengeteget szenvedett ettől, de együtt tudott élni a fájdalommal is. Amikor sokadszor rosszul lett, s kórházba vitték, senki sem látogathatta. Telefonon beszéltem vele, a jövőt tervezte. Nem volt halálos beteg, ezt tiszta szívből állíthatom. 

A bajt, a rosszulléteket az évtizedekkel korábban beültetett mellimplantátum okozta. Tudniillik, lejárt a szavatossága, réges-rég ki kellett volna cserélni. Ám mielőtt ezt megtették volna, szétrepedt a burka, a szilikon pedig a tüdejébe került. Hihetetlen, hogy az orvosok késlekedtek. Teri már a kórházban volt, mondta, hogy nem kap levegőt, de az orvosai csak húzták, halasztották a beavatkozást, mert épp hosszú hétvége volt, s úgy voltak vele: ej, ráérünk arra még… – tette hozzá Poór Péter, akit felzaklatott, ahogyan újra átélte legkedvesebb barátnője halálát. S amikor azt mondta: számára egyértelmű, hogy emberi mulasztás is belejátszott Harangozó Teri halálába, utána hosszú percekig megszólalni sem tudott.

Harangozó Teri hatalmas sikereket aratott az 1960-as években a Táncdalfesztiválokon / Fotó: Fortepan – Szalay Zoltán

De vajon milyen élete is volt ennek a népszerű énekesnőnek? Nos, Poór Péter szerint folyamatosan a menny és a pokol között ingázott. Talán azért, mert hiába kereste, soha nem találta meg az igazi párját…

Kovács Kati nevezte el Bim-bam terinek

– Tündéri lány volt, végtelenül szerethető ember, akinek nem volt ellensége. Évtizedes barátság volt a miénk. Rengeteg közös élménnyel ajándékozott meg a sors. Soha nem felejtem el, amikor szinte az összes barátot, kollégát, pályatársat meghívta Bátyára, hogy együnk, igyunk, mulassunk együtt. Teri tökéletesen beszélt szerbül, és gyönyörűen énekelt magyarul. Annak idején én neveztem el őt Bim-bam Terinek, és ő először meglepődött, amikor így szólítottam, aztán csak nevetett. És később megszokta, hogy egyre többen mondják neki. A halála megdöbbentett. Ma sem tudom, mi történt pontosan. Emlékszem, hányszor mondta, hogy nem kap levegőt. Szép, sikeres élete volt. Talán csak egy igazi társ hiányzott mellőle – vélekedett Kovács Kati.