Amit kevesen tudnak a cukorbetegségről…

A cukorbetegség, főleg a 2-es típusú cukorbetegség a világon az egyik legelterjedtebb betegség, mégis kevesen tudják, hogyan, és mitől alakul ki.

A 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje magasabb a normálisnál, és ezt hiperglikémiának nevezzük. Mi okozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását?

Több kiváltó oka lehet, de többek közt a túlsúlyosság, az inaktív életmód, öröklött hajlam, a policisztás ovárium szindróma, és a terhességi cukorbetegség is.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet nem termel elegendő inzulint, a 2-es típusú cukorbetegség esetében pedig a szervezet nem használja fel azt megfelelően.

A nagy mennyiségű cukorbevitel esetében a hasnyálmirigy túl sok inzulint termel, de mivel ezt nem bírja sokáig, egyszerűen leállítja az inzulintermelődést. Megemelkedik a vércukorszint, és ezt nevezik inzulinrezisztenciának.Kiválthatja a túlzásba vitt cukorfogyasztás, de a rossz minőségű, gyors felszívódású szénhidrátok túlzott fogyasztása is. Közrejátszik a mozgásszegény életmód, a genetika, de a várandósság is. Ha a családban volt már cukorbeteg, akkor nagyobb az esélye a cukorbetegség kialakulásának, de megfelelő életmóddal a kockázatok minimálisra csökkenthetőek.Nem csak a túlsúlyosak veszélyeztettek, a 2-es típusú cukorbetegség bárkinél kialakulhat, aki túl sok cukros, és gyors felszívódású szénhidrátban gazdag élelmiszert fogyaszt. Vigyázzunk egészségünkre!