Apró fehér pöttyök jelentek meg a karján, akkor még nem is sejtette, hogy ekkora a baj

Érdekességek Admin Thursday 2nd February 2023

Neked is ismerős a leírás? Apró fehér pöttyök, kiömlések, pici piros dudorok a felkarodon mintha libabőrös lennél állandóan? Ez a más néven grízes bőrnek, csirke-vagy libabőrnek emlegetett állapot a keratosis pilaris (KP). A tinédzserek körében a leggyakoribb, de a felnőttek nagy százaléka is érintett.

Ritkább esetben a combon, fenéken vagy arcon is előfordulhat és bár lényegesebb egészségügyi problémát nem okoz, bárki szívesen megszabadulna tőle, hiszen nem túl esztétikus. Kialakulásának hátterében a keratin túltermelődése áll. Emiatt a nagyobb mennyiségű elhalt bőrhámsejt eltömíti a pórusokat, gyulladást okozva. Genetikai hajlamot is feltételeznek mögötte.

Természetes megoldások a tünet megszüntetésére

Ez az állapot folyamatos, rendszeres odafigyelést és némi energiabefektetést igényel. Bizonyos trükkök alkalmazása által akár végleg megszabadulhatsz a bosszantó pöttyöktől. A következőkben bemutatunk néhány egyszerű házi radírt és pakolást, amelyek nagy segítségedre lehetnek.A radírozás alapvető a KP kezelésében, mivel segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, így megakadályozva azok túlzott felhalmozódását és a pórusok elzáródása következtében kialakuló gyulladást, dudorokat.

1. Alkalmazz heti 4 alkalommal mézes-cukros-kókuszolajas keveréket. 1 teáskanál méz, 1 evőkanál kókuszolaj és 2 evőkanál cukor kombinációjából. A cukor hámlaszt, a méz gyulladáscsökkentő és táplál, a kókuszolaj gyulladáscsökkentő, antibakteriális és puhít.

2. Hasonlóan jó megoldás, ha 3 evőkanál tengeri t vagy Himalája sót keversz össze 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal. A só hámlaszt, az olaj pedig gyulladást csökkent és puhít. Alkalmazd heti 3 alkalommal.

Comments are closed.