Árpa Attila megzsarolta az RTL vezérigazgatóját, hogy kiteregeti a szennyest, ha nem fizetnek neki több pénzt

Árpa Attila, az RTL Klub egykori kreatív igazgatója és a Való Világ volt produkciós igazgatója Fiala János műsorában részletesen is elmesélte, milyen csibészes módszerrel érte el az RTL Magyarországtól történt 19 évvel ezelőtti távozásakor, hogy Dirk Gerkens, a médiavállalat akkori vezérigazgatója több lelépési pénzt fizessen neki és jó legyen a sajtója az ügynek.

Árpa Attila, az RTL Klub egykori kreatív igazgatója és a Való Világ volt produkciós igazgatója, aki 2003 januárjában távozott a csatorna fontos vezetői pocíziójából, hosszú, több mint másfél órás portréinterjút adott Fiala János Keljfel Jancsi! című YouTube műsorának. A beszélgetésben Árpa több „csibészségéről” is szó esett, ezek között előkerültek az RTL-től való távozásának körülményei is.

Árpa ennek kapcsán elmesélte, hogy amikor a csatorna meg akart válni tőle, Árpa úgy harcolt ki jobb lelépési pénzt és feltételeket, hogy letett Dirk Gerkens, az RTL Magyarország akkori vezérigazgatójának egy könyvet, benne csupa kínos állítással a televízióval kapcsolatban. Mivel Gerkens mindenáron meg akarta akadályozni, hogy az Árpa által készített könyv nyilvánosságra kerüljön, a vezérigazgató hajlandó volt nagyobb összeget is kifizetni Árpának egy közös megegyezéses konstrukció keretében.

Árpa végül csak egy olyan változatot publikált a könyvből, mely közel sem volt annyira kínos az RTL számára, mint a vezérigazgató elé letett második változat.

Árpa (aki az utóbbi időben a TV2-n tűnt fel egy társkereső reality főszereplőjeként, de 2020-ban az Álarcos énekes című maszkos show, majd 2021-ben az Apatigris című RTL-es sorozat kapcsán is újra kapcsolatba került egykori munkahelyével) azt mesélte Fialának, hogy olyan jelentős végkielégítést tudott így kiharcolni az RTL-től, hogy ebből a 19 évvel ezelőtti pénzből alapozta meg az egyik filmjét, hiszen a költségvetésének több mint kétharmada össze is jött így – vagyis tényleg sikerült jó megállapodást kötnie.

Árpa Attila, a TV2 Bachelor – A Nagy Ő című műsorának társkeresőjeként. Gerkensnek nem rózsát, hanem könyvet vitt.

Árpa Attila szerint ez nem zsarolás
Árpa Attila azt mondta Fialának, hogy a történtekre talán túl erős kifejezés a zsarolás kifejezés, de tény, hogy felvázolta, hogy két lehetséges elválási út van: az egyik, hogy továbbra is jó viszonyban maradnak, sőt partneri kapcsolat is marad, a másik azonban az, hogy publikálja a könyvet is. Árpa elmondása szerint Gerkens is próbált kemény lenni, és előállt azzal, hogy ha nem lesz békés az elválás, a csatorna is elintéz lejárató cikkeket Árpáról, úgyhogy a volt kreatív igazgató szerint végül is egy nagyon nagyon jó kompromisszum született, amivel mindenki nagyon jól járt, de ehhez mind a két oldalról kellett valami, amit le lehetett tenni az asztalra.

Érdemes megnézni a teljes 93 perces beszélgetést, amelyben több más érdekes, médiához is szorosan kapcsolódó téma is szóba került.

A beszélgetésben említett Dirk Gerkens 14 éven át vezette az RTL Magyarországot, ahonnan viharos körülmények között, a televíziós társaságtól érkező rendkívüli felmondással és pereskedéssel távozott: az RTL mintegy 150 millió forintot követelt tőle. Ezután Gerkens 2015-től 2019-ig az akkoriban Andy Vajna (Andrew G. Vajna) kormánybiztos nevével fémjelzett TV2 csoporthoz igazolt ugyancsak vezérigazgatónak. Gerkens azóta elhagyta Magyarországot, és a United Groupnál kapott új pozíciót, ahová olyan csatornák tartoznak mint például Bulgáriában a Nova TV. Összesen 7 országban működik a médiavállalat, 2.800 embert foglalkoztat, és 45 televízió tartozik a portfólióba.