Barta Sylviát kirabolták

Nem az utcán, hanem netes csalók húztak le a számlájáról jelentős összeget, s nem is elégedtek meg ennyivel. Az egész egy netes vásárlással kezdődött, egy közösségi oldal hirdetésében látott meg valamit, amit végül megvásárolt.

A rendeléssel nem volt probléma, a tranzakció megtörtént, kifizettem a pontos összeget és vártam, hogy megérkezzen. Mivel az Egyesült Államokból rendeltem és dollárban fizettem, tudtam, hogy az eszköz vámköteles. Kaptam is egy SMS-t, hogy a március 6-i szállításhoz ki kell töltenem egy űrlapot Ő eszt megtette, s azon az ürlapon a bankkártya adatokat is meg kellett adnia.

Meglepődtem, mert az űrlap beküldése után nem vontak le tőlem semmiféle összeget. Ekkor már megfordult a fejemben, hogy lehet, csalásról van szó. Ám másnapig nem történt semmi… Akkor viszont éppen a TV2 stúdiójába siettem adásba, amikor kaptam egy üzenetet: 420 eurót levontak a kártyámról.

Nem tudom elmondani, mennyire megijedtem, senkinek nem kívánom ezt a riadalmat. Ráadásul nem is tudtam rögtön intézkedni, hiszen a televíziózás világa ilyen: ha adás van, ott kell állni a stúdióban, nem foglalkozhatok az ügyes-bajos dolgaimmal. Sylvia végül arról is értesült, hogy bankszámlájáról újabb 540 Eurót akartak lehívni, ám ezt a kísérletet már a bankja hiusította meg, mert gyanus volt számukra a tranzakció.

Fel is vette vele a kapcsolatot az ügyfélszolgálat. Alaposan kikérdeztek, tudni akarták, hogy nem kényszer hatása alatt telefonálok, hogy egyedül tartózkodom a helyiségben, tehát tényleg nagyon korrekt volt az ügyfélszolgálat munkatársa, amiért rendkívül hálás vagyok a banknak. Úgy néz ki, hogy az ellopott 420 eurót zárolták, már nincs a banknál, de talán még a rablóknál sem. Legalábbis ebben reménykedem, mert így van esély arra, hogy visszakapjam a pénzemet Nagyot csalódott a netes vásárlásban, meggondolja ezután a rendeléseket.

Nem gondolom, hogy a webshop vitte véghez a csalást. Inkább profi hackerekre gyanakodom, akik valahogyan monitorozni tudják, hogy ha valaki rendel és így csalják ki az emberek kártyaadatait. Óriási bosszúság, de tanultam a hibából Le kellett tiltatnom a kártyámat, újat pedig még nem kaptam, ami sok problémát okoz a mindennapokban. Mégis szeretném, hogy mások okuljanak a velem történtekből, hogy mással ne fordulhasson elő mindez. 160 ezer forint nagy összeg, pláne hónap elején, amikor még rengeteg a fizetni való. Abban reménykedem, hogy a bank segítségével visszakapom és ez nem tanulópénz lesz.

A végére egy konkluzió: Neten senki fia borjának ne adjunk meg semmilyen banki adatot(kérdőíven, emailen). Csak egyedül a bankunknak, de azt is csak a netbankon keresztül.