CSONTKOVÁCSOK FIGYELMEZTETNEK – 4 OK, AMIÉRT NE ALUDJ A JOBB OLDALADON!

Az emberek több mint 40% -a álmatlanságban szenved világszerte, ami fokozza a magas vérnyomás, a krónikus betegségek, súlygyarapodás, depresszió és fáradtság kialakulásának kockázatát.

Még azok is, akik napi 8 órát tudnak aludni, alvászavarokkal küszködhetnek az életük során.

Az a tény, hogy keveset és nem megfelelően alszunk, nagyban szerepet játszik a napi stresszkezelés hatékonyságában. Azt azonban nem biztos, hogy tudjuk, hogy a lefekvéskor felvett póz mekkora jelentőséggel bír az alvásunk minőségét illetően.

Az alvási szakértők szerint a kevés alvás és a nem megfelelő testhelyzet olyan következmények kiváltója lehet, mint a gyomorproblémák, a korai ráncok megjelenése a nyak- és hátfájdalom. Ugyanakkor egy helyesen felvett póz képes pozitívan befolyásolni az egészségünket és a hangulatunkat is.

MIÉRT ELŐNYÖSEBB A BAL OLDALON ALUDNI, MINT A JOBBON?

1 Enyhíti a gyomorégést

Ha éppen egy kiadós vacsorát költöttél el a barátaiddal és valamivel többet ettél a kelleténél, akkor gyomorégést tapasztalhatsz lefekvéskor is. Ha a bal oldaladra fekszel le a jobb helyett, az könnyíthet a kellemetlen érzésen.

2 Horkolás ellen

Egy nagyon kellemetlen tünet, amin könnyedén lehet segíteni azzal, hogy a bal oldalon próbálsz meg elaludni. Kifejezetten hasznos obstruktív alvási apnoe szindrómában szenvedőknél, akik alvás közben légzési kimaradásokat tapasztalnak meg, aminek következtében mikro ébredéseik vannak. Ez jelentősen rontja az alvás minőségét.

3 Nyirokrendszer támogatása

A nyirokrendszer szerepe rendkívül fontos az anyagcserénk és az immunstátuszunk szempontjából. A bal oldalon történő alvás stimulálja a méreganyagok kiszűrését, a nyirokfolyadék áramlását, ezzel megelőzve a jövőbeni problémák felbukkanását.

4 Javítja a szív egészségét

A bal oldalon történő alvás a szív egészségét is támogatja. Dr. John Douillard szerint, ha a bal oldalunkon alszunk, a gravitációnak köszönhetően a nyirokkeringés könnyebben a szívbe áramlik, így annak munkája kevesebb lesz éjszaka.