Csütörtök reggelre elhunyt a híres színész – Rengetegen gyászolják

Nagy veszteség, nagy fájdalom.

Bejelentették a neves lengyel színész, Jan Nowicki halálhírét. 83 éves volt.

A neves lengyel művész Mészáros Márta több filmjének főszereplője és több évtizeden keresztül a magyar rendező élettársa volt.

Nowicki az egyik legismertebb lengyel színházi és filmszínésznek számított. 1958 és 1960 között Lódzban, a filmművészeti akadémián tanult, majd a krakkói színművészeti főiskolán végzett 1964-ben.

Ugyanabban az évben debütált a Teatr Stary híres krakkói színházban, ahol azután több mint harminc évig volt társulati tag, és számos alkalommal lépett színpadra Andrzej Wajda rendezéseiben. Együttműködött a Piwnica pod Baranami nevű, nagy hagyományú krakkói kabaréval is.

Élete során csaknem 200 színházi és filmes alkotásban szerepelt, köztük Wojciech Hassnak Szanatórium a homokóra alatt (1973) című filmjében, a Krzysztof Zanussi rendezte Spirálban (1978), valamint a Sylwester Checinski által rendezett A hamiskártyások fejedelme (1982) című filmben, amelynek főszerepe rendkívüli népszerűséget hozott Nowickinek.

Mészáros Márta több filmjének társ-forgatókönyvírója volt, és szerepelt például az Ők ketten (1977), az Örökség (1980), a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló apámnak, anyámnak (1990) és A temetetlen halott (2004) című filmjében.

Játszott számos más magyar, illetve magyar részvétellel forgatott koprodukciós filmben is.

Több lengyel állami és művészi díjban, elismerésben részesült, 2006-ban megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is – írja Blikk az MTI nyomán.