Dohányzók figyelem júliusban jön az emelés, de ez még semmi!

A kormány mintegy 100 milliárd forint bevételt vár a jövedéki adó, a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó és a népegészségügyi termékadó megemeléséből. A július 1-jei változások előtt a jövedéki adóra szűkítve a kört, jól látható, hogy ez az adónem eddig is meghatározó volt, ezen a címen tavaly 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett a NAV-nak az egy évvel korábbi 1196 milliárd után.
Július 1-jétől nő a jövedéki termékek után fizetendő adó mértéke, az átfogó emelés alól lényegében csak a benzin és a gázolaj kivétel. Így a vonatkozó kormányrendelet alapján
– nemcsak a dohánytermékek és a szeszes italok után fizetendő teher ugrik meg, – hanem változik az áram, a fűtőolaj, a PB-gáz, a szén, – valamint az LPG jövedéki adója is.


Ahogy azt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter ismertette: a kormány összesen százmilliárd forint bevételt vár a jövedéki adó, a cégautóadó, az egyszerűsített foglalkoztatási adó és a népegészségügyi termékadó megemeléséből.


Például a cigaretta esetében júliustól decemberig a jövedéki adó mértéke 27 800 forint lesz ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 23,5 százaléka lesz, de legalább 40 800 forint ezer darabonként. Jövő januártól jön az újabb emelés: 29 500 forint/ezer darab lesz a mérvadó befizetendő összeg, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, minimum 41 800 forint/ezer darab. A sör esetében, ha kisüzemi főzdéről van szó, a jövedéki adó 900 forint/hektoliter/tényleges alkoholfok, a nagyüzemi gyártásnál viszont ugyanebbe a képletbe ennek a duplájával, 1800-zal kell júliustól számolnunk.
Jövedéki adóból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) tavaly 1243,4 milliárd forint bevétele keletkezett az egy évvel korábbi 1196 milliárd után. Viszonyításképpen: az előirányzat 1248,6 milliárd volt
– derült ki a NAV évkönyvéből.