Döntött a kormány, több tízezer magyar család kerül most bajba

A kormány új rendelete már a működő napelemeknél is beszünteti a kedvező éves szaldó elszámolást, ami több tízezer családnak okoz majd plusz költséget.A szolgáltató így a jövőben nem ad áramot a felhasználónak a nyáron megtermelt többletenergia fejében, így a napelemes rendszer megtérülési ideje is messzire kitolódik.

A Telex vette észre az energiahivatal novemberi rendeletében, hogy 2024-től a már meglévő napelemes rendszerek sem használhatják a kedvező éves szaldó elszámolást.A kormány korábban egy uniós normára hivatkozott, amikor úgy döntött, hogy ki kell vezetni ezt a fajta elszámolást.

A szakmai szövetség szerint viszont az unió ilyesmit visszamenőleg nem ír elő. A rendelet egyelőre több kérdést vet fel, mint választ, viszont ha így marad, biztosan több tízezer családnak okoz majd plusz költséget. Az energiahivatal szerint így igazságosabb lesz a rendszer.

Az RTL Híradónak a pécsi Weisz László nyugdíjas nyilatkozott az ügyben, akinél a napelemes rendszer – ahogy mindenki másnál is – úgynevezett éves szaldó elszámolásban van jelenleg. Ez a teljes éves fogyasztását veszi figyelembe.