Drasztikus változások jönnek az egészségügyben,ennek nem fognak örülni

Három év alatt, a mostani kormányzati ciklus végére teljesen át fogja hangolni a kormány a fekvőbeteg-ellátás és a szakellátás finanszírozását – idézi Takács Péter egészségügyért felelős belügyi államtitkárt a Portfolio.hu.

Takács a Magyar Kórházszövetség szerdai konferenciáján beszélt arról, hogy a kormány mire készül 2026-ig az egészségügy, és így a kórházak finanszírozásában.

Az államtitkár többek között arról beszélt, hogy ágyszám-fetisizmus uralkodik az ágazatban, valamint a helyi politikában, amin változtatni akar. Országjárás kezdődik, hogy a kormányzat fel tudja mérni, milyen ellátást hol érdemes fenntartani. Kórházanként megnézik, hol érdemes aktív felvételes fekvőbeteg ellátást, műtétes szakmákat tartani, és hol célszerű egynapos sebészeti osztályokat létrehozni, mondta az államtitkár.

Ehhez a helyi politikusok agytekervényeit is fel kell világosítani: „Megpróbálom a helyi politikusoknak elmagyarázni, hogy az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével” – idézte Takács Péter a lap. Tisztában vannak azzal, hogy a kórházak szolgáltatásnak átalakítása, osztályok vagy intézmények bezárása helyben politikai ellenállásba ütközik.

A Portfolio.hu szerint ennek kapcsán azt mondta: a kormányzat próbál „kommunikációs muníciót adni a politikusoknak az egészségügy átalakításáról, őket is be kívánják vonni”, hiszen tudják, hogy helyi szinten a politikusok mindent megtesznek egy-egy intézmény érdekében, még akkor is ha az szakmailag már nem képes ellátni a feladatát a korábbi szinteken, mert a lakosság szemében ez népszerű lépés.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy radikálisan csökkenteni fogják az úgynevezett minimumnapok számát, vagyis változik az a protokoll, hogy egy-egy beavatkozáshoz hány napig tartják bent a betegeket. Most a kórházak a finanszírozás oldaláról abban érdekeltek, hogy minél tovább bent legyenek náluk a betegek, magyarázta.

Az egészségügyi kormányzat emellett tételesen végignézi a kórházak kapacitását, hogy hol milyen ápolási osztályokat tudnak kialakítani a megfelelő szakszemélyzetet is biztosítva. Az államtitkár szerint például az elöregedő társadalom miatt is szükség lesz egyfajta szemléletváltásra az egészségügyben.

Emellett egy rendelettervezet értelmében tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit, a fővárosi intézményeknél 2023. július elsejétől, a többi, vármegyei intézményekben jövő januártól az Országos Kórházi Főigazgatóság nyújt majd minden kórháznak számos ingatlan-üzemeltetési szolgáltatást, így többek között őrzés-védelmet, takarítást és műszaki üzemeltetést.

Takács Péter után Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató tartott előadást, ami azzal indított, hogy mára az ország teherviselő képessége már nem tudja fenntartani a kialakult egészségügyi struktúrát, az ahhoz igazodó személyi és tárgyi feltételeket. A működést szerinte a realitásokhoz kell igazítani.