Emiatt tiltott a szobában szárítani a kimosott ruhát – nemcsak veszélyes, de az egészségre is ártalmas

Emiatt tiltott a szobában szárítani a kimosott ruhát – nemcsak veszélyes, de az egészségre is ártalmas
2020-02-07
Oszd meg a Facebookon az ismerőseiddel!
Teljesen más dolog a frissen mosott ruhákat nyáron szállítani, amikor a kertes házban élők a ruhákat akár az udvarra is kitehetik, de a lakásban élők fürdőszobai szárítóján is villám gyorsan megszáradnak a ruhák.

Sajnos télen nem áll nyitva az első lehetőség, és a fürdőszobai szárítón is lényegesen lassabban száradnak meg a vizes, nedves ruháink. Ezért a legtöbben azt a megoldást alkalmazzák, hogy a melegebb szobában szárítják meg a ruhákat, sokszor éppen a legmelegebb helyre, a fűtőtestre teszik azokat.

Azonban ez kifejezetten ellenjavallt a szakemberek szerint. Én is csak most tudtam meg, hogy ez mennyire egészségtelen, miután tüdőgyulladást állapítottak meg nálam, és légzési problémáktól is elkezdtem szenvedni.


Először természetesen álmomban sem gondoltam volna, hogy egészségügyi gondjaimnak bármi köze is lehet a radiátoron szárított ruhákhoz, azonban megtudtam azt, hogy jelentős mértékben, akár egyharmadával is megnő az egész lakás páratartalma ennek a rossz szokásnak köszönhetően.

Márpedig ez a penész és más az emberi egészségre káros gombák szaporodását sajnos kimondottan segíti. A kimosott ruhák ugyanis több liter vizet is rejtenek magukban, amely pára formájában lakásunk légterébe kerül.

Mióta odafigyelek rá, hogy sosem szárítom a radiátoron a ruhákat, a légzési panaszaim lényegesen enyhültek. A legtöbbünk nem tapasztalja azonnal ezeket a tüneteket, azonban fontos, hogyha ezt a rossz szokást, a ruhák radiátoron történő szárítását sokáig fenntartjuk, egy olyan pillanatban, amikor valamiért gyengébb az immunrendszerünk, kiütközhetnek a problémák.

A daganatos és asztmás betegek pedig általában véve is sajnos nagyobb eséllyel érintettek.

Ezért hát saját hibámból is tanulva javaslom, hogy te is kerüld el a ruhák szobában ill. a radiátoron történő szárítását.

Ha adott valamit ez a cikk, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel, barátaiddal, hogy ők is tudjnak erről a problémáról!