Félelmetes égi hangok Esztergom felett! Újra hallották az esztergomi túlvilági hangokat az égből (videó)

Az égből érkező rejtélyes hangokat hallottak Solymár és Pilisvörösvár lakói február 15-én hajnalban. 2014-ben Esztergom felett volt hasonló jelenség, de az „ítéletnapi kürtszót” már a világ számos pontján észlelték, illetve rögzítették. Egyelőre nincs magyarázat a rejtélyre.

Mély, leginkább hajókürtre emlékeztető hanghatásról írt az origo.hu egy február 15-i eset kapcsán. Cikkük szerint egyeseket egyenesen az ítéletnapi harsonák hangjára emlékeztetett az égbolt felől érkező, minden más egyéb kísérőjelenség nélküli morajlás. A pár másodpercenként felzendülő „ítéletnapi kürtszó” nem egyedi jelenség, a világ számos pontján észlelték, illetve rögzítették. Kilenc éve, 2014. május 2-án Esztergom lakóit rémítette meg, amiről felvétel is van.

De például 2020. március 24-én a szlovák főváros, Pozsony lakóit riasztotta meg a morajlás hangja. Erről is készült egy YouTube-ra feltöltött videó.

A furcsa jelenség természetesen a tudomány képviselőit is erősen foglalkoztatja. Az egyik Észak-karolinai Egyetem tudóscsoportja még 2020-ban elhatározta, hogy megpróbálja kideríteni a túlvilági hangok eredetét. Kizárták a földrengést kísérő morajt, a szuperszonikus repülőgépek hangrobbanását.

De megvizsgálták a viharhullámok egy irányba való megerősödését, vagy a szökőárak idején keletkező infrahanghatását, mint az égi hangok keletkezésének potenciális forrásait. Ám egyik sem bizonyult kielégítő magyarázatnak, mivel a hangok igen gyakran messze a tengertől, a szárazföld belsejében, illetve a viharzónáktól távol keletkeztek, nyugodt időjárási körülmények között. Az is felvetődött, hogy esetleg a hideg levegő váltja ki ezt a hanghatást, de ezt sem sikerült bizonyítani. Így a tudomány számára egyelőre még megoldatlan az égi hangok rejtélye.