FIGYELEM!!!139 200 forint jár ha a következő betegségek valamelyikében szenved

2023-ban 139 200 forint személyi adókedvezményt igényelhetnek tartós betegséggel, súlyos fogyatékossággal élők.

Tartós betegség, súlyos fogyatékosság esetén személyi adókedvezmény jár az érintetteknek, ez éves szinten 139 200 forintot jelent. Érdemes tájékozódni, hogy milyen kórképek esetén, és hogyan vehető igénybe a támogatás.
Az adókedvezményre jogosultak többek között az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel, laktózintoleranciával és endometriózissal élők is.

Adókedvezmény betegségekre.
A speciális étrendet, gyógyszereket, kezeléseket igénylő betegségek jelentős többletköltséget jelentenek a háztartásoknak. A bizonyos kórképek esetén igényelhető adókedvezmény valamelyest segíthet a helyzeten, ám az érintettek nem mindig vannak tisztában vele, hogy jogosultak lennének rá.
Az egészségügyi problémákat, amelyek meglétekor igénybe vehető az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény, kormányrendelet határozza meg.

Ide tartozik számos szívbetegség, a diabétesz, a cöliákia, az endometriózis, a Crohn-betegség és a laktózintolerancia is, ám a lista, amely a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet mellékletében található meg, ennél jóval hosszabb, 18 betegségcsoportot sorol fel. A kórképek BNO-kód alapján is kereshetők.
A kedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér függvénye, 2021-től a minimálbér egyharmadának 15 százaléka száz forintra kerekítve. Ennek értelmében 2023-ban havi 11 600 forint, évi 139 200 forint.