Ha ilyen tüneteket tapasztalsz magadon, azonnal menj orvoshoz, nagy a baj!

A lakosság legalább 15%-a gluténérzékeny, úgy, hogy nem is tud róla, vagyis sosem volt diagnosztizálva. Szervezete jelez, vagyis az érzékenység jeleit produkálja, csak éppen nem tulajdonít jelentőséget neki az illető személy. Az alábbi 7 jelzés minden bizonnyal glutén intoleranciára utal. Ha ezeket érzékeljük hosszú időn keresztül, forduljunk szakemberhez.

1. Keratosis pilaris

Apró piros libabőr szerű pöttyök jelennek meg a karon, combon. Időközönként mindig visszatérnek.

2. Hosszan tartó, múlni nem akaró fejfájás

A migrén és a tartós fejfájás számos betegséget jelezhet. Ha hosszú időn keresztül, állandóan visszatérő fejfájással küldünk, keressünk fel egy szakembert, és végezzünk el egy glutén intolerancia vizsgálatot.

3. Autoimmun betegségek kialakulása

Egyes vélemények szerint a glutén intolerancia is felelő lehet olyan autoimmun betegségek kialakulásáért, mint például a lupus, szklerózis multiplex, reumás ízületi gyulladások, fekélyes vastagbél gyulladás, Hashimoto-féle pajzsmirigy gyulladás, pikkelysömör.

4. Rendszeres emésztési problémák

Puffadás, gyakori székrekedés, vagy éppen a hasmenés, emésztési zavarok, ezek a legjellemzőbb tünetei a glutén intoleranciának.

5. Szédülés vagy ájulás

Ezek számos betegség tünetei lehetnek, de nem árt kizárni a sorból a glutén intoleranciát sem.

6. Krónikus fáradtság

Ha gyakran vagyok egyfolytában fáradtak annak ellenére, hogy úgy tűnik, elegendő időt alszunk, ehetséges, hogy glutén intoleranciával küzd a szervezetünk.

7. Fibromyalgia

Ha már diagnosztizáltak a betegséggel, és ráadásul krónikus fáradtság is társul hozzá, jó, ha tudjuk, lehetséges, hogy az egész hátterében a glutén intolerancia áll.