Ha neked is ilyen a körmöd, most nagyon figyelj, erről jobb ha tudsz

A szervezetünk mindig jelez, ha valamiben hiányt szenved, éppen ezért érdemes odafigyelni ezekre a jelzésekre. Adjuk meg a szervezetnek, amire szüksége van, és akkor nem kell küzdenünk különböző betegségekkel!

A proteinek létfontosságú szerepet töltenek be szervezetünk működésében. Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy a világon közel 1 milliárd ember szenved fehérje hiányban. A nem megfelelő táplálkozás következtében főleg Közép-Afrikában, és Dél-Ázsiában alakul ki a proteinhiány.

1.Étvágytalanság vagy éhségérzet
Ha állandóan éhesek vagyunk, vagy éppen fordítva soha nem kívánjuk az ételt, akkor azt jelentheti, hogy olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyekben túl sok a kalória a fehérjéhez képest.

2.Ízületi fájdalmak, izomtömeg elvesztése

Az izmok nagyrészét protein alkotja, ha nem fogyasztunk fehérjékben gazdag élelmiszereket, akkor izomfájdalommal, izomvesztéssel, ízületi fájdalommal kell számolnunk. Ez a probléma leginkább az időskorban jellemző.

3.Köröm-, és bőrproblémák
A fehérjehiány kikezdi a köröm-, és bőr szerkezetét. Ha a köröm töredezett lesz, laza szerkezetűvé válik, a bőr pedig hámlani kezd, kiszárad, akkor azt jelenti, hogy nincs elég fehérje a szervezetünkben.

4. Hajhullás

A hajunk 90%-át egy speciális fehérje, a keratin teszi ki. Ha nem kap elég tápanyagot a haj, akkor kifakul, és elvékonyodik.

5.Elzsírosodott máj

Az elzsírosodott máj az egyik legfőbb tünete annak, ha a szervezet nem jut elegendő fehérjéhez. Leginkább azoknál fordul elő, akik túl sok alkoholt fogyasztanak, vagy nagyon elhízottak. Ezt a problémát idejében kezelni kell, mert különben számos komoly szövődménye alakulhat ki.

6. Csonttörések

Ha nincs elég fehérje a szervezetünkben, csontjaink meggyengülnek, és hamarabb eltörnek. A fehérje szükséges ahhoz, hogy a kalcium megfelelően felszívódjon a szervezetünkben.

7.Alvási problémák
Az alvási nehézségek, az álmatlanság szoros kapcsolatban áll a fehérjehiánnyal. A megfelelő fehérjetartalmú élelmiszerek hozzájárulnak a jó alvásért felelős triptofán szintjének szabályozásához. Ha nem termelünk elegendő triptofánt, akkor rosszul fogunk aludni, stresszesek leszünk.

8. Rossz agyi funkciók

Nagyon fontos, hogy táplálkozásunk fehérjékben gazdag legyen, mert különben romlani fog a memóriánk, nem lesz motivációnk, életuntak leszünk, és ránk telepszik a depresszió.