Ha Neked is megvan a heg a válladon, most nagyon figyelj!

Érdekességek Admin Thursday 2nd February 2023

Ma már szerencsére a történelem homályába vész, egykor azonban az emberiség történetének egyik legborzalmasabb és legpusztítóbb betegsége volt. De miről is van szó?

Ez a ragály a fekete himlő! A betegség, amiben az összes fertőzött közel egyötöde életét vesztette az európai, valamint a becslések szerint akár négyötöde is az amerikai járvány során. Viszont még a túlélőknek is sokszor borzalmas és visszafordíthatatlan következményekkel kellett szembesülniük: így például Kölcsey Ferenc e betegség miatt vakult meg.

Nem kímélte a fekete himlő a korabeli uralkodókat sem: I. József osztrák császár, II. Péter orosz cár és XV. Lajos francia király is fekete himlőben vesztette életét.

A betegség elleni védőoltást 1801-ben Bene Ferenc vezette be Magyarországon. Az 1970-es éveket megelőzően az oltáshoz élő vírust használtak, és ezzel váltották ki a szervezet védekező mechanizmusát: így egy hólyag keletkezett, ahol az oltást beadták. A hólyag kifakadása és begyógyulása után egy kisebb, vagy nagyobb heget hagyott hátra a felkaron illetve a vállnál.

Comments are closed.