Így néz ki belülről a börtön, ahova Galambos Lajos nem vonult be:

Elterjedt – főleg a börtönbe vonulást váró bűnözők között, és Lagzi lajcsi ügye miatt most aktuális is, – hogy a legjobb a kecskeméti börtön, ha már mindenképp rács mögé kell kerülni. Becézik “parkettásnak” és sokszor emlegetik luxusbörtönként. Persze, nem a Hiltonra kell gondolni mint luxus, ez a kifejezés börtönviszonylatban koránt sem a herendi étkészletes, à la carte éttermes, márvány fürdőszobás üdülőt takarja. Sőt, semennyire. Hiába írja évek óta mindenki, hogy ott lazább minden, mert fehérgallérosok vannak bent, akik nem balhéznak. Persze senki nem akar bekerülni, hogy ellenőrizze, az tény.

Mármint, az a börtön, ahová Galambos Lajosnak be kellett volna vonulnia. Kecskeméten ugyanis két börtön van, pontosabban a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek két helyszínen lévő épületei, ebből adódhat némi félreértés. Az, amelyikbe Lajcsinak kellett volna vonulnia, Kecskemét belvárosában található, és sehol nem luxus. A másik egység viszont a Wéber Ede utcában van, és luxusnak ez se luxus, de azért teljesen más, mint a belvárosi. Itt tényleg van parketta, az enyhébb végrehajtási szabályok alá tartozó körletben. Nagyjából tíz éve került ki erről a körletről egy fotósorozat, mint ez a kép is, innen gondolhatják sokan, hogy az egész börtön jobb, mint máshol.A másik viszont, ahova Lajcsi eredetileg beutalót kapott, olyannyira nem luxus, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága fontosnak tartotta küldeni pár képet az intézményből, amikor legutóbb leírtuk a “luxusbörtön” kifejezést (igen, Lagzi Lajcsi miatt, de már kivettük), nehogy véletlenül valaki komolyan gondolja, hogy medencés-pálmafás-pincéres üdülőtelepen nyaraltatjuk közpénzen a bűnözőket. Nyilván senki nem gondolta, de azért jobb biztosra menni, szóval itt a bv. hivatalos leírása a kecskeméti rácsok háza tájáról, aminek a lényege ez:

– A hazai börtönökben nincsen semmilyen kivételezés, a fogvatartottakra a jogszabályokban megállapított, azonos jogok és kötelezettségek vonatkoznak. A kecskeméti börtön egy teljesen közepes állapotú büntetés-végrehajtási intézet, amelynek II. számú objektuma 1995-ben nyitotta meg kapuit egy régi szovjet laktanya helyén. Az objektum olyannyira nem sorolható a legújabb és legmodernebb intézetek közé, hogy az itt fogvatartottak zárkáiban nincsenek kialakítva saját mellékhelyiségek és mosdók, nem úgy, mint a később épült vagy felújított börtöneinkben. A kecskeméti börtön működésének egyetlen különlegessége, hogy 2002-től itt működik az anya-gyermek részleg, ahol 20 börtönben lévő anya helyezhető el gyermeke egyéves koráig.
 Egyéb tekintetben az intézet ugyanolyan szabályok, működési elvek és szakmai protokollok alapján működik, mint bármelyik más hazai börtön; a vonatkozó jogszabályokban rögzített, azonos jogok és kötelezettségek illetik meg a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett valamennyi fogvatartottat.

És akkor a képek:

A kecskeméti Bv-intézet átlagos börtön / Fotó: BVOP
A kecskeméti Bv-intézet átlagos börtön / Fotó: BVOP

A kecskeméti Bv-intézet átlagos börtön / Fotó: BVOP

A kecskeméti Bv-intézet átlagos börtön / Fotó: BVOP
A kecskeméti Bv-intézet átlagos börtön / Fotó: BVOP