Kedves mindenki… Mély fájdalommal tudatjuk , hogy méltósággal viselt betegség után Ildikó a mai napon meghalt!

Életének 49. évében, hosszan tartó betegség után meghalt M. Tóth Ildikó újságíró, a Debreceni Egyetem sajtófőnöke.

Debreceni Egyetem közleménye szerint M. Tóth Ildikó mintegy 30 évet töltött a médiában. Pályáját 1994-ben egy hajdúböszörményi helyi adónál, a Keleti Főcsatorna Rádiónál hírszerkesztőként-hírolvasóként kezdte, ezt követően két miskolci rádióban folytatta a munkát, majd önálló műsort kapott. A Magyar Televízió Miskolci Körzeti Szerkesztőségében kezdett el televíziózni, ahol nemcsak riporteri és szerkesztő munkát végzett, de műsorvezetőként is helytállt. 

2000-ben Debrecenben a Rádió 1 hírszerkesztőjeként, majd vezető hírszerkesztőjeként, közben a nyíregyházi Gold FM rádióban is dolgozott, a Havaria Press helyi tudósítója és az ingyenes Futár újság szerkesztője volt. A Debrecen Televízióban 2002-ben kezdett dolgozni.

A Debreceni Egyetem egységes kommunikációjának megszervezésére 2013-ban kapott megbízást. Az intézmény az ő kezdeményezésére hozta létre az egyetemi Sajtóirodát. Szakmai munkásságát 2017-ben Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlése Debrecen Város Sajtódíjával ismerte el.

Mindössze 19 éves volt, amikor Hodgkin-kórt állapítottak meg nála. A viszonylag korai felismerésnek és kezelésnek köszönhetően azonban felgyógyult a limfómából. Évtizedekkel később gyógyult limfómás betegként osztotta meg tapasztalatait, és adott tanácsokat, beszélt betegtársainak a kórról.

2022 januárjában egy vírusfertőzést követően kórházba került, de onnan is napi rendszerességgel egyeztetett a kollégákkal, támogatta az egyetemi Sajtóiroda és az egyetemi vezetés mindennapi munkáját – olvasható a közleményben.