Krumplis házi kenyér – Erdélyi recept

Maradék krumplipüréből is jó!

Hozzávalók:

1 kg búzaliszt (BL55)
50 g élesztő (friss)
500 ml víz
1 púpos evőkanál só
1 db burgonya (főtt, áttört)


1 db babérlevél (friss, vagy szárított)
1 csapott evőkanál szezámmag
1 csapott evőkanál lenmag
1 csapott evőkanál napraforgómag
100 ml víz ( főtt krumpli levéből!!!)
Kenyér tetejére:

1 tk. lenmag
1 tk. szezámmag

A liszt negyedéből az élesztőből és 5 deci vízből kovászt készítek. Elkeverem egy plasztik tálban, majd lefóliázom, letakarom konyharuhával és hagyom érlelődni a kovászt 3 órát.Egy közepes burgonyát meghámoztam, karikákra vágtam egy kisebb lábasba.

Majd beletettem a babérlevelet és a sót. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főztem a burgonyát. Kiszedtem egy kis tálba a főtt burgonyát és villával összetörtem, majd abból a sós vízből amiben főtt, öntöttem bele 100 ml-t és összekevertem.3 óra elteltével a dagasztótálba öntöttem a többi lisztet és a magvakat, majd a kovászt és végül a burgonyát is.

Bekapcsolom dagasztótálat 2-es fokozatra és 15 percig dagasztom. Azután kiszedem a tésztát a konyhapultra, lekenem egy evőkanál olajjal, letakarom fóliával és konyharuhával, majd hagyom kelni másfél órát. Másfél óra elteltével leveszem a konyharuhát és a fóliát.

Kézzel átgyúrom és egy sütőpapírral bélelt jénaiba teszem.

Lefröcskölöm vízzel a tésztát és a jénai tetejét. Majd ráteszem a jénai tál tetejét, letakarom konyharuhával és fél órát még kelesztem.

Fél óra után éles késsel 3 helyen bemetszem, majd ismét fröcskölöm vízzel a tésztát és a jénai tetejét. A tészta tetejére rászórom a magvakat.Ezután ráteszem a tetejét és hideg sütőbe teszem.

1 órát sütöttem, először 30 percig 250 fokon, majd 210 fokon. Mikor kisült a kenyér ismét megfröcsköltem vízzel.