Már 40 halott! Súlyos vonatbaleset legalább 40 halott – helyszíni fotók!

A mentők kétségbeesetten túlélők után kutatnak, miután Görögország középső részén két szerelvény frontális ütközése következtében több tucat ember meghalt és több sebesült.

Legalább 36 ember meghalt, amikor egy több mint 350 embert szállító személyvonat tehervonattal ütközött kedd este, nem sokkal éjfél előtt a közép-görögországi Tempiben, Larissa városa közelében – közölte a görög tűzoltóság.

Hozzátette, 66 embert kórházban ápolnak sérülései miatt, hatukat pedig az intenzív osztályokon.

Az ERT állami tulajdonú közszolgálati televízió szerdán közölte, hogy a halálos ütközésben érintett két szerelvény több kilométeren keresztül ugyanazon a vágányon haladt, mielőtt az eset történt. Az ERT szerint a személyvonat sávot váltott, és áttért egy tehervágányra, mielőtt frontálisan ütközött egy tehervonattal.

A 2023. március 1-jei képen látható rendőrség és mentőcsapatok egy összezúzott vagon törmelékét kutatják egy halálos vonatütközést követően kedden Görögország középső részén.

Zekas Leonidas/Eurokinissi/AFP/Getty Images

Az áldozatok azonosításának folyamata is megkezdődött – közölte szerda hajnalban Thanos Plevris görög egészségügyi miniszter.

A larissai kórház előtt beszédében Plevris a következőket mondta: „Ahogyan Önök is megértik, ez félelmetes folyamat az itt tartózkodó szülők és rokonok számára. Segítünk nekik, amennyire csak tudunk.”

Azt mondta, hogy „néhány nehézség” adódtak az azonosítási folyamatban, de hozzátette, hogy „a sérültek viszonylag jó állapotban vannak”.

Kiriakosz Mitsotakisz görög miniszterelnök az ütközés helyszínére tart – erősítette meg hivatala szerdán a CNN-nek.

Füst száll fel a kisiklott vonatkocsikból szerda hajnalban.

Vaggelis Kousioras/AP

„Csak puffanást hallottunk… a (vonat)kocsi forogni kezdett, majd oldalra dőlt, amikor sikerült kiszállnunk” – mondta egy férfi utas az ERT görög közszolgálati műsorszolgáltatónak.

„Tíz lidérces másodperc volt a tűzzel, nem lehetett sokat látni a füstből” – mondta egy második utas.

Folyamatban vannak a helyreállítási munkálatok, elsősorban a személyvonat első kocsijaira helyezve a hangsúlyt – közölte a görög tűzoltóság. A halottak száma várhatóan emelkedni fog.

A személyvonat a fővárosból, Athénból tartott Szalonikibe, Görögország második legnagyobb városába, amely fesztiváljairól és pezsgő kulturális életéről híres. Az ütközés a hétvégi országos karnevál nyomán történt, amely hétfőn munkaszüneti napokkal zárult.

A mentési munkálatok folynak, a halottak száma várhatóan emelkedni fog.

STringer/SOOC/AFP/Getty Images

A görög állami közszolgálati műsorszolgáltató, az ERT felvételein sűrű füstcsíkok áradtak ki a feldúlt kocsikból, és mentőautók hosszú sora mellettük.

Eközben a mentők fáklyákkal kutatták át a kocsikat a túlélők után, miközben a mentők kivezették a helyszínről a sokkos utasokat.

A képeken néhány túlélő utas is látható, akik Szalonikibe érkeztek.

Szerdán érkeznek a görögországi Thesszalonikibe azok az utasok, akik túlélték a Larissa városa melletti vonatbalesetet.

Alexandros Avramidis/Reuters

A görög tűzoltóság szóvivője, Vaszilisz Varthakogiannisz korábban azt mondta, hogy 194 utast épségben Szalonikibe szállítottak, 20 embert pedig busszal szállítottak át Larissa városába.

Legalább 150 tűzoltó, köztük speciális mentőegységek 17 járművel és 30 mentőautóval vettek részt a mentési műveletben – tette hozzá Varthakogiannis.

“A helyszínen dolgozó tűzoltók minden tevékenysége a vonat első három kocsijára összpontosul” – mondta. “A darus járművek megteremtik a feltételeket a kocsik belsejének hozzáféréséhez és teljes körű ellenőrzéséhez.”

Egy utas az út szélén sétál a végzetes balesetet követően Larissa városában.

Vaggelis Kousioras/AP

A görög vasúttársaság, a Hellenic Train sajtóközleményben közölte, hogy „frontális ütközés történt két vonat között: egy tehervonat és az IC 62-es vonat között, amelyek Athénból Thesszalonikibe indultak”.

A Hellenic Traint, a fő görög vasúttársaságot 2017-ben vásárolta meg a Ferrovie dello Stato Italiane, és jelenleg teljes mértékben a Trenitalia irányítja. A társaság személy- és teherszállítást is végez. A fő vonal, amelyen napi járatokat kínálnak, az Athén-Thesszaloniki.

A részvétnyilvánítás elkezdődött a világ minden tájáról. Catherine Colonna francia külügyminiszter a Twitteren így nyilatkozott: „Szomorú gondolatok a görögországi Larissa közelében történt szörnyű vonatbaleset után… szívem a görög nép felé, és őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatoknak és családjaiknak.”

„A gondolataim Görögország népével járnak” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

„Egész Európa gyászol veled. Én is mielőbbi gyógyulást kívánok minden sérültnek.”

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán Twitter-üzenetet írt: „Görögország népével járnak a gondolataim ma reggel.”