Maszkot fel! Ezekben a magyar városokban nagy a baj

Az NNK legfrissebb adatai szerint néhány magyar nagyvárosban beütött a baj, az ott élő emberek saját érdekükben is elkezdték egyre többen a maszkot viselni.

Magyarországon már 8 településen veszélyes a levegő légszennyezettsége. A levegő minősége 4-féle lehet: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

A szálló por koncentrációja miatt már veszélyessé vált a levegő minősége az alábbi településeken: Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán, Tökölön, valamint a Sajó-völgyi településeken, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon.

Egészségtelen a levegő minősége az alábbi településeken: Debrecen, Hernádszurdok, Eger, Szeged, Vác, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka és Mosonmagyaróvár.

Kifogásolt a levegő minősége: Szolnokon, Esztergomban, Tatabányán és Sopronban.

Az NNK honlapja szerint veszélyes minősítés esetén már az egészséges emberek légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A kockázati csoportba tartozóknál- krónikus betegeknél, várandósoknál, időseknél – a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak a légszennyezettség emelkedésével – írja az Infostart.

A kisméretű aeroszol részecskék a szív- és érrendszerre is károsan hatnak akár már rövid távon is, amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja.

Ezért is kiemelten fontos, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott településeken és azok térségében élők fokozottan figyeljenek az egészségtanácsok betartására, azaz csökkentsék a szabadban töltött időt és hosszabb kültéri tartózkodás esetén viseljenek maszkot.