Minden lefekvés előtt csináld meg ezeket a gyakorlatokat és a tested teljesen meg fog változni

Az álmatlanság és az alvászavar egyre több embert érint. Ahhoz, hogy Morfeusz karjaiba zuhanhass, bemutatunk neked néhány olyan mozdulatot, amelyet érdemes minden este lefekvés előtt megcsinálnod. Meg fogsz lepődni az eredményeken.

Az álmatlanság oka számos, de az esetek többségében a szorongás vagy a stressz valamilyen formája. A jóga az egyik legjobb módszer arra, hogy olyan mélyen alhass, mint egy csecsemő. Ugyanakkor számos ponton segít megkönnyebbülni lelkileg és elérni a belső béke állapotát.

Amellett, hogy a jóga segít könnyebben álomba szenderülni és csökkenti a szorongás és stressz okozta tüneteket, a hajlékonyságot és a testtudatot is képes javítani.

Balasana – Gyermekpóz
Juss el a teljes relaxáció állapotába. Szilárdan ülj rá a lábikráidra és hajolj előre. Kilégzés közben a felsőtested pihentesd meg a combjaidon, míg a homlokodat a padlón. A karjaidat lazítsd el a fejed előtt a talajon. Ez a testhelyzet nyugalmat és introspekcióra való képességet hív meg hozzád, egyúttal a test és az elme teljes ellazulását segíti elő.

Supta Baddha Konasana – Hanyatt fekvés
Ezt a pozíciót úgy is hívják, hogy pillangó póz vagy az alvás istennőjének póza. Ekkor hanyatt kell feküdni és a térdeket felhúzni, majd a talpakat összeérinteni és lassan leereszteni két oldalra a térdeket. Ez a póz kiváló a stressz, szorongás, depresszió és fáradtság oldására. Jó hatása van a szívre, tüdőkre, húgyhólyagra, vesékre és az ágyéki régióra.

Dhanurasana – Hurok póz
Ez a póz kedvező hatással van a hát izmaira. Lágyítja és behangolja a gerinc helyzetét, miközben a szervezetben lévő energiát keringeti. Ezáltal segít az elmének megszabadulni a külső “szennyeződésektől”, elősegítve a tökéletes mentális nyugalmat.

Ehhez hason kell feküdni, a kezek elől, tenyérrel lefelé. Ezután egy kilégzés alkalmával be kell hajlítani a térdeket úgy, hogy a lábak a lehető legközelebb kerüljenek a farhoz, majd a kezekkel elérni a bokákat. A lábaknak nem szabad a csípő szélességénél nagyobb távolságban lenniük. Innen kell elemelni a sarkakat a lehető legtávolabbra a fartól.

Supta Matsyendrasana – Gerinccsavarás
Ez a póz segít ellazítani a gerincet, miközben képes enyhíteni a derékfájdalmat. Behangolja a csípőt és segít megszabadulni a méreganyagoktól. Finom terápiás hatást gyakorol a stressz okozta álmatlanságra.

Hanyatt kell feküdni, behajlítani a lábakat, majd elfordítani őket először a bal oldalra. A jobb lábat át kell emelni a balon és lefektetni a talajra. Eközben a kezek oldalt kinyújtva a talajon, tenyérrel lefelé. A fej a lábakkal ellentétes oldalra legyen fordítva. A jobb lábat lehet fixálni a bal kéz segítségével. Közben mélyen kell lélegezni, majd megismételni a másik oldalra is.

Matsyasana – Hal póz
Ez a póz segít elűzni a stresszt és javítja a koncentrációt, hogy képes légy megtalálni a teljes szellemi nyugalmat.

Törökülésben kell leülni a talajra és meg kell fogni a nagylábujjakat. Ezután lassan hanyatt kell feküdni úgy, hogy a fejedet képes légy visszahúzni annyira, hogy magad mögé tudj tekinteni. A fej teteje érintse a talajt. A könyökeiddel támaszthatod magad a talajon.