Most érkezett a szomorú hír Reviczky Gáborról: rákos vagyok, nincs sok időm hátra

Megtiszteltetésként élte meg Reviczky Gábor, hogy a Halhatatlanok Társulatának tagjai közé jelölték. A legjobbkor érte az örömhír a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, mert hónapok óta rendkívül komoly harcot vív a rákkal: a műtéten már túlesett, és egyelőre úgy tűnik, sikerült időben elcsípni a betegséget.

– Hatalmas megtiszteltetés és öröm, hogy a kuratórium, illetve Szinetár Miklós méltónak talált a jelölésre – kezdte a Blikknek nagy örömmel a 73 éves Reviczky Gábor, aki az egészségével kapcsolatban már nem tudott ilyen jó hírekről beszámolni. A színművész ugyanis prosztatarákkal küzd, aminek egy agresszív fajtája támadta meg a szervezetét, ám szerencsére úgy tűnik, sikerült időben elvégezni a műtétet.

– Nagyon hálás vagyok dr. Gáti Zsoltnak, aki megvizsgált és megműtött. Sajnos, tipikus férfibetegség ez, sokan nem is járnak vizsgálatra, mert kellemetlen. Ezzel én is így voltam. Még évekkel ezelőtt, amikor szűrővizsgálaton jártam, nagyon rossz élmény volt, de innen üzenem a férfi társaimnak, hogy negyven fölött mindenképp keressék meg azt az orvost, aki kíméletesen vizsgál, mert sajnos nagyon gyakori a prosztatagyulladás, ami a rák előszobája lehet – fejtette ki a Blikknek a színész, aki decemberben kezdett gyanakodni arra, hogy valami nincs rendben.

– Nem voltak olyan panaszaim, amik a betegségre utaltak volna, ezért is fontos a szűrővizsgálat. Mert mint kiderült, nálam is évek óta jelen lehetett már a betegség, tünetmentesen. Egy jótékonysági vadászaton vettem részt még tavaly decemberben, ahol a bevételből gyermekkórházak számára vásárolnak lélegeztetőgépet. Itt feltűnt a nagyon gyakori vizelési inger, ami annyira gyakori volt, hogy hazafelé minden pihenőnél és benzinkútnál meg kellett állnom. Szerencsére hamar dr. Gáti Zsolthoz kerültem, aki megvizsgált, majd tíz helyen végzett biopsziát a prosztatámon, s sajnos mindegyik tartalmazott rákos sejtet. Meg is műtött, és kiderült, hogy noha a betegség agresszív fajtájáról van szó, az operációt követő CT- és MRI-vizsgálatok szerint nincs áttét a szervezetemben.

Reviczky Gábor most egy speciális vizsgálatra, egy úgynevezett PET CT-re vár, ami után eldől, milyen utókezelésre számíthat.

– Ha hívnak, hogy mehetek PET CT-re, azonnal mennem kell, hiszen ez egy nagyon drága vizsgálat, és nagyon hosszú a várakozási lista. Éppen ezért csak olyan feltétellel tudok most bármilyen munkát elvállalni, hogy ha szólnak, azonnal indulnom kell. A vizsgálat után pedig majd eldől, milyen kezelésre lesz szükség, ezt majd az onkológusok mondják meg – fejtette ki Reviczky Gábor, aki egyelőre határozottan kijelenti, hogy a kemoterápiát nem vállalja. – Sugár- vagy kemoterápia jöhet szóba, ám mivel itthon nincs még célzott kemoterápia, a kemót vissza fogom utasítani. Sajnos, a nem célzott kezelés az egész szervezetet érinti, remélem, erre nem lesz szükségem, elég lesz a sugárkezelés.

Reviczky Gábor optimista, azt vallja, a siker érdekében csakis pozitívan lehet hozzáállni egy ilyen küzdelemhez.

– Abszolút pozitívan állok hozzá, hiszek a gyógyulásban, mert tudom, hogy csak így sikerülhet, és úgy tűnik, nagyon jó úton haladok. Azt vallom, ha az ember nem pozitív, semmilyen kezelés nem lesz sikeres. De a legfontosabb, hogy minden férfi társamnak üzenem: járjanak ellenőrzésre, mert ha idejében felismerik a betegséget, jó esély van a felépülésre. – írja a Blikk.