Most érkezett! Földrengés volt Horvátországba

A Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű földrengés volt a horvátországi Krk szigetnél a Kvarner-öblöt – írja az index.hr. A földrengést Magyarországon is érzékelték.

Az oldal azt írja, hogy a Richter-skála szerint 4,8-as erősségű földmozgást 10 óra 47 perckor mérték.

ENNEK EPICENTRUMA KRK SZIGETEN, NÉHÁNY KILOMÉTERRE VOLT BASCANSKA DRAGATÓL VOLT.

A lap a helyi szeizmológiai szolgálatra hivatkozva azt írja, hogy a földmozgást az egész tengermelléken, és Horvátország középső részén is érzékelte a lakosság.

A FÖLDRENGÉST MAGYARORSZÁGON IS ÉRZÉKELTÉK, A SZEIZMOLÓGIAI OBSZERVATÓRIUM ERRŐL MOHÁCSRÓL KAPOTT JELZÉST. UGYANAKKOR KÁROKRÓL EDDIG NEM ÉRKEZETT BEJELENTÉS A KATASZTRÓFAVÉDELEMHEZ.

– írja a Katasztrófavédelem.

A 4,8-as erősségű rengés még gyengének számít, károk ritkán keletkeznek, jellemzően ilyenkor a csillárok kilengenek és morajlást is lehet hallani.

Tomislav Fiket szeizmológus elmondta: a Kvarner-öböl szeizmikusan aktív terület, és gyakoriak a földrengések.

Hozzátette: a térségben az elmúlt években is földrengések sorozatát regisztráltak, azonban hosszú idő után ez a korábbiaknál lényegesen nagyobb erősségű földmozgás volt.Ennél nagyobbat utoljára 1916-ban jegyzetek fel, 5,8-as erősségűt a tengermellék-fensíki Vinodol járásban- fogalmazott a szakértő.

Az oldalra érkező reakciók először egy mennydörgésszerű jelenséget írtak le, majd egy 3-15 másodperces rengést.

TÖBBEN IJESZTŐNEK ÍRTÁK LE AZT A PÁR MÁSODPERCET, AMÍG A RENGÉS TARTOTT, JELENTŐS KÁROKRÓL EGYELŐRE NEM ÉRKEZETT JELENTÉS, AZONBAN FÖLDRE HULLOTT VÁZÁKRÓL ÉS MEGREPEDT ABLAKOKRÓL IS BESZÁMOLTAK A HORVÁT LAP OLVASÓI.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a napokban több földrengés is volt a szintén szomszédos Romániában, a február 14-i rengést Magyarországon is érezni lehetett.