Néhány nap múlva kapják kézben a plusz pénzt a nyugdíjasok

Jelentős emelést kaptak a nyugdíjasok és még tovább emelkedhet a nyugdíjuk.
Ha a kormány az inflációval azonos mértékben növeli a nyugdíjakat, ahogy eddig is tette, akkor 2023 januárjától 200 ezer forint fölött lehet az átlagnyugdíj Magyarországon -.írja a vg.hu.

Pénteken érkezett (akik utalással kapják, azoknak már reggel a számlájukra került a pénz) a nyugdíjprémium és a -korrekció mintegy 2 millió nyugdíjasnak.

A két járandóság közül az utóbbi az igazán lényeges, a mostani emeléssel együtt a nyugdíjak összege az év eleje óta már 14 százalékkal emelkedik, így az átlagnyugdíj mértéke is tovább nő, a jelenlegi 172 ezer forintról 179 ezer forintra. Ennek nyomán, ha 13 százalékos inflációval számolunk, akkor ugyanekkora mértékű nyugdíjemeléssel januártól 200 ezer forintra nőhet az átlagnyugdíj mértéke Magyarországon.

Az infláció azonban várhatóan magasabb lesz.

Farkas András nyugdíjszakértő a VG érdeklődésére megerősítette, hogy szerinte is elérhető a 200 ezer forintos határ, miután Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban 13 százalékos éves fogyasztói áremelkedési ütemről beszélt.

A lap emlékeztet arra, hogy a nyugdíjas infláció októberben 23,6 százalék volt, erről az Infostarton is beszámoltunk. A nyugdíjasok azonban elsősorban azt látják, hogy 40 százalékos az élelmiszer-infláció és 67 százalékos a rezsidrágulás, tehát ahhoz képest az emelés a nyugdíjasok szerint nagyon kevés – állapítja meg a szakértő.

Mindenesetre ma olyanok is kaptak plusz pénzt, akik idén mentek nyugdíjba. Ez vélhetően a nyugdíjprémium, amelyet a 4 százalékos gazdasági növekedés alapján fizetnek ki, mértéke 0,5 százalék lehet – írta meg az mno.hu.