Neked is vannak fehér foltok a bőrödön? Ez áll a háttérben!

Néhány ember furcsa, foltokban megjelenő fehér pöttyöket tapasztalhat a bőrén, ami szinte bárhol jelentkezhet.

A bőr színét egy fehérjetermészetű anyag, a melanin adja. Pigmentképzési, illetve festékképzési rendellenességről akkor beszélünk, ha a melanin képzésének folyamatába (biokémiai) zavar áll be.

Ezek a zavarok kisebb nagyobb foltokkal jelentkeznek a bőrön: lehetnek sötétebbek vagy világosabbak, de sosem emelkednek ki a bőrből.

Kialakulhatnak mechanikai hatás (dörzsölés, szúrás), vegyi anyagok (paraffin szénhidrogének, egyes festékek, illóolajok), gyógyszerek (pl. fogamzásgátló), UV-sugárzás (ez a leggyakoribb ok), anyagcserezavar, máj-, epebetegség, idegrendszeri zavar, aknék nyomai, hormonzavar, fertőzés, de néhány pigmentzavar recesszíven öröklődik, valamint a világos bőrű, vörösesszőke embereknél gyakrabban előfordulnak.

Ha szeretnél természetes úton megszabadulni tőlük, próbáld ki valamelyik tippünket:

Legalább naponta kétszer mossuk le a bőrt egy citrom levével. Az enyhén savas citromlé eltávolítja a bőr legfelső, elhalt hámsejtjeit, ezáltal eltünteti vagy elhalványítja a májfoltokat.

Keverjünk össze l teáskanál natúr joghurtot 1 teáskanál mézzel. Kenjük a bőrre, hagyjuk rajta 30 percig, majd öblítsük le. A műveletet naponta egyszer végezzük.

Az aloe vera leveléből kipréselt zselében olyan vegyületek vannak, amelyek lehámlasztják az elhalt sejteket, és serkentik az új hámsejtek termelődését. Használjuk naponta egyszer-két­szer. Kipróbálhatunk aloe verát tartalmazó készítményeket is.A népi gyógyászat az írót javasolja a pigmentfoltok eltünte­tésére, mivel a benne lévő tejsav finoman lehámlasztja a nap ál­tal károsított és elszíneződött területeket.