Nyilvánosságra került a lista – ezt okozza a szervezetben a Pfizer és a Moderna vakcina

Az ország nagyobb része vett már fel legalább egyszer védőoltást a koronavírussal szemben.

A mai napig sok találgatás kering azzal kapcsolatban, hogy bármelyik vakcina okoz-e valamilyen mellékhatást a szervezetben akár rövid, akár hosszútávon.

A Pfizer és a Moderna által újrafogalmazott injekciók bivalensek, ami azt jelenti, hogy mind az eredeti Covid-törzset, mind az omicron BA.5 és BA.4 alváltozatát célozzák. A mellékhatásokra vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, mivel az új erősítőoltásokat az FDA és a Centers for Disease Control and Prevention még a klinikai vizsgálatok teljes befejezése előtt engedélyezte.

A Pfizer és a Moderna BA.1 oltásokkal kapcsolatos klinikai vizsgálataiban a résztvevők, akik már teljes körűen be voltak oltva egy emlékeztető oltással, frissített emlékeztető adagot kaptak.

Mindkét klinikai vizsgálatban az injekció beadását követő hét napon belül a leggyakrabban jelentett mellékhatások a következők voltak:

Fájdalom
Fáradtság
Fejfájás
Izomfájdalom
Hidegrázás
Ízületi fájdalom
Vörösség és duzzanat az injekció beadásának helyén
Láz

Ismerős a lista: ez ugyanazon mellékhatások csoportja, amely az eredeti készítményekkel együtt járt. De a klinikai vizsgálatokban a mellékhatások súlyossága nagyon enyhe volt.

A Pfizer vizsgálata szerint a BA.1 injekciót kapó résztvevők
52%-a tapasztalt enyhe fájdalmat az injekció beadásának helyén,
8%-uk közepes fájdalmat,
és csak 0,3%-uk tapasztalt súlyos fájdalmat.
A résztvevők mintegy 26%-a tapasztalt enyhe vagy közepes mértékű fejfájást, és csak 0,3%-uk tapasztalt súlyos fejfájást.

A Moderna vizsgálata megállapította, hogy a résztvevők közel 59%-a tapasztalt fáradtságot, de csak körülbelül 4%-uk tapasztalt 3. fokozatú fáradtságot, ami a napi tevékenységet akadályozó jelentős fáradtságot jelent.

Offit szerint a súlyos mellékhatások “általában” a vakcina második adagjának beadása után jelentkeznek a leggyakrabban, nem pedig a harmadik vagy negyedik adag beadása után. Az új emlékeztető oltásokra csak akkor jogosultak, ha már elvégezték az elsődleges oltási sorozatot, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ember már legalább két adagot kapott korábban.

“Ugyanez a koncepció érvényes az emlékeztető oltások utolsó körére is. Az új oltásoknak ugyanaz az adagolási mennyisége, mint az eredeti oltóanyagoknak, ami tovább erősíti, hogy a biztonsági profiljuk hasonló lehet” – mondja Offit.

A Pfizer monovalens vakcinájának egyetlen adagja 30 mikrogramm mRNS-t tartalmaz, amely az eredeti Covid törzset célozza. A frissített emlékeztető oltások ugyanannyi mikrogrammot tartalmaznak, amelyek közül 15 az eredeti törzset, a másik 15 pedig a BA.4 és BA.5 törzset célozza.

Forrás: https://www.tudasfaja.com/nyilvanossagra-kerult-a-lista-ezt-okozza-a-szervezetben-a-pfizer-es-a-moderna-vakcina/