Orbán szerint kormányzásuk minden évében megőrizték a nyugdíjak értékét, de a számok mást mutatnak

Hirek Admin Tuesday 31st January 2023

2021. december 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 2022 januártól 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Idén az elszabadult infláció miatt hosszas találgatás előzte meg, vajon mennyi lesz a 2023. januári nyugdíjemelés.

A nyáron elfogadott jövő évi költségvetésben 2023-ra még 5,2 százalékos inflációt rögzített a kormány, vagyis ennyi lett volna az inflációkövető nyugdíjemelés, csakhogy novemberre már 22,5 százalékra hízott a Központi Statisztikai Hivatal által jelzett pénzromlás, és elemzők szerint ez az érték még nem a csúcspont, sőt jövőre is legalább 15 százalék lehet az infláció. Ennek megfelelően végül 15 százalékos nyugdíjemelés lesz januártól.

200 ezer forint fölé emelkedik az átlagnyugdíj

Korábban azt rebesgették, hogy a 200 ezer forintot is elérheti az átlagnyugdíj a januári emeléssel, azonban a 15 százalékos emeléssel meg is fogja haladni azt. 2021 végén 157 ezer forint körül volt az átlagnyugdíj, míg az idén három részletben (januárban, júliusban és novemberben) emelték a nyugdíjakat a vágtató infláció miatt, összesen 14 százalékkal, így az év végére már 179 ezer forint körül lehetett az összeg. Ebből kiindulva az újabb 15 százalékos emeléssel 204 ezer forint körül lehet az átlagnyugdíj. Más számítások szerint januártól elérheti a 206 800 forintot, és 165 ezer forint körül lehet a mediánnyugdíj. Az utóbbi szám azt az összeget jelöli, amennyinél ugyanannyi nyugdíjas kap kevesebbet, mint ahány többet.

2010 óta, amióta Orbán Viktor kormányoz, a jövő januári nyugdíjemelés lesz a legmagasabb. De ez nem azt jelenti, hogy kivételesen jól járnak jövőre a nyugdíjasok, hiszen a nyugdíjemelés inflációkövető – a jelentős emelés abból adódik, hogy az infláció elszállt, és az előrejelzések szerint még jövőre is magas lesz.

Comments are closed.