Orbán Viktor rendkívüli szerdai bejelentése

Orbán Viktor miniszterelnök ma a Kormányinfó vendégeként nemzetközi sajtótájékoztatón értékeli az elmúlt évet és Magyarország jövőjéről is stratégiai képet vázol fel. Fontos bejelentések várhatóak a hivatalosan délelőtt 10 órakor kezdődő kormányinfón.

Orbán Viktor beszéde:
Orbán Viktor azzal indított, hogy ma délután kormányülés is lesz, az ott történtekről azt követően kapunk tájékoztatást.

Orbán szerint 2022 volt a magyarok legnehezebb éve az elmúlt 30 évben, de az ország rendkívüli teljesítményt nyújtott.

Rendkívüli teljesítményt nyújtott az ország a parlamenti választáson, melyen meg kellett védeni Magyarország szuverenitását is, mert a nemzetközi szereplők olyan súllyal vettek részt az eseményekben, mint eddig sohasem. 3 milliárd dollár állt szemben 3 millió szavazóval és az utóbbiak győztek, akik stabil, cselekvőképes kormányzatot hoztak létre.

Meg kellett bírkozni Brüsszellel, amely baloldali kormányt akart Magyarországon, de nem sikerült.

A szomszéd országban háború dúl, több száz magyar is meghalt már ebben a háborúban, akiket az ukrán hadseregbe soroztak be. Ennek a háborúnak csak vesztesei vannak: a két háborús fél és az Európai unió is. A magyar felfogás szerint, ha el akarod kerülni, hogy háborúba kerülj, ne engedd, hogy belesodorjanak – mondta Orbán, aki szerint európa már benne van a háborúban, a fegyverszállításokkal, a katonák kiképzésével.

Bár ez nem a mi háborúnk, Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját indítottuk el, hogy segítsünk az ukránoknak. Mindenkit átengedtünk, aki pedig itt akart maradni, maradhatott is és mindent megkapott, ami elérhető egy magyar ember számára.

Orbán szerint a harmadik sikert a migrációs probléma kapcsán nyújtotta az ország: a délről és az ukrajna felől érkező nyomásnak is ellenállunk. Nehéz volt a déli határvédelmet fenntartani, 250 ezer illegális pbelépési próbálkozást sikerült megakadályozni.

A negyedik nagy teljesítmény, hogy sikerült megfékezni az energiaárakat. 2021-ben 7 milliárd eurót fizettünk a behozott energiáért, most 17 milliárdot. Magyarország nem csak előteremtett 10 milliárd eurót, ami 4000 milliárd forintot jelent. Úgy, hogy közben a családok energiaellátását is megvédte, minden család 180 ezer forint támogatást kap egy hónapban, az energiaáron keresztül. A 10 milliárdnyi plusz finanszírozást 2023-ra is megoldottuk már.

Az ötödik nagy teljesítmény, hogy a foglalkoztatottságot fenn tudtuk tartani, 30 éves csúcsojn van, az emberek 74,6 százaléka dolgozik.

Csökkenteni tudtuk aköltségvetési hiányt is úgy, hogy közben visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, bevezettük a fiataok adómentességét és visszaadtuka családok adójának egy tekitélyes részét.

A hatodik nagy teljesítmény, hogy a hungarofóbia ellenére sikerült megállapodnunk az Európai unióval az uniós pénzekről, a megállapodásokat várhatóan a következő napokban alá is írjuk.

Nemzetközi sajtótájékoztató

Közzétette: Orbán Viktor – 2022. december 21., szerda