Rajtad is voltak már ilyen viszkető piros foltok? Jól figyelj, ennek nem fogsz örülni!

Ha meghalljuk azt a szót, hogy bolha, egyből szőrös házi kedvenceinkre gondolunk és arra, hogy ezek a kis élősködő rovarok ott ágyaznak meg a bundájukban és vígan éldegélnek, amelynek a négylábú időnkénti vakarózása adja jelét.

Kevesen gondolnak bele, hogy ezek a rovarok nem csak a háziállatokat támadják meg, hanem az embereket is. Bár nyáron túlságosan lefoglal minket a napfényvédelem, a szúnyogok és a legyek elűzése, mégis fontos, hogy őket se hagyjuk figyelmen kívül.

Léteznek emberbolhák is, amelyek valamivel hosszabbak (1,5-3 mm) a háziállatok bolháinál, nagyon gyorsan szaporodnak és a bőr alá is be tudnak hatolni. Mivel a hátsó lábaikon tüskék találhatóak, így ügyesen tudnak kapaszkodni a csupasz bőrfelületen is.

Hogyan lehet észrevenni őket?
Bárhol előfordulhatnak és a test bármely részét megtámadhatják, de jellemzően a földhöz legközelebb eső tájékon (lábfej, boka, lábszár) csípnek. A maguk után hagyott folt pontszerű, kicsi és piros, kisebb piros udvarral körülvéve.

Hogyan kell kezelni?

1 – Először is fontos, hogy ellenálljunk a vakarózásnak.

2 – Mossuk le a csípés helyét fertőtlenítő hatású szappannal, hogy csökkentsük a fertőzések veszélyét.

3 – Helyezzünk a csípésre jeges borogatást a gyulladás és duzzanat csökkentésére.

4 – Használjunk cink kenőcsöt, amely fertőtlenítő, hámosító, bőr regeneráló hatású.

5 – A használt ruháinkat mossuk ki jó alaposan, használjunk hozzá fertőtlenítő hatású öblítő szert. A fésűket is érdemes megtisztítani és egyéb kiegészítőket, mint sapka, sál, hajgumi, stb. kimosni.

6 – Használjunk illóolajat párologtatásra, mint teafaolaj, citromfű. Ezeket a bolhák nem szeretik.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!