RENDKÍVÜLI – Oroszország bekeményített Magyarországgal szemben

Amíg Budapest nem orvosolja a „szerződésszegést”, Oroszország felfüggeszti a diploma-útlevelekkel történő vízummentes utazást a magyarok számára.

Az orosz kormány felfüggesztette a diplomata-útlevelekkel történő vízummentes utazásról szóló, Magyarországgal kötött megállapodást mindaddig, amíg Magyarország nem szünteti meg a szerződésszegést.Az erről szóló rendeletet csütörtökön tette közzé az orosz állam, majd utasította a külügyminisztériumát, hogy tájékoztassa a magyar felet a változásról.

A döntés szerint azt a 2001-ben aláírt megállapodást függesztik fel, amelynek értelmében mindeddig mindkét ország diplomata- vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai 90 napig vízum nélkül jogosultak a másik ország területére belépni, onnan kilépni, átutazni és ott tartózkodni. A megállapodás határozatlan ideig volt érvényes, kivéve, ha valamelyik fél úgy dönt, hogy felmondja azt, és erről diplomáciai úton tájékoztatja a másikat.

Ezen túlmenően a megállapodás azt is kimondja, hogy bármelyik fél részben vagy teljesen felfüggesztheti annak érvényességét „nemzetbiztonsági, közrendvédelmi vagy közegészségügyi okokból”.

TASZSZ cikkéből az nem derül ki, hogy pontosan milyen módon szegte meg Magyarország a 2001-ben kötött szerződést.