Rendkívüli szigorítás jön a jogosítványoknál

Az Európai Unió tervei szerint a jövőben ismételt vizsgákat kellene tenniük az idős sofőröknek.

Egy előkészületben lévő EU-s módosítás szerint a közeljövőben új szabályok vonatkozhatnak az idősebb sofőrökre.HA VALAKI MEG SZERETNÉ TARTANI A JOGOSÍTVÁNYÁT 70 ÉV FELETT IS, ANNAK MEG KELLENE ISMÉTELNIE BIZONYOS TESZTEKET.A módosítás célja, hogy növeljék a biztonságot az utakon – írta a Parameter.sk.

Ez azt jelentené, hogy 70 év felett mindenkinek igazolnia kellene, hogy továbbra is alkalmas a járművezetésre. Az általános gyakorlat jelenleg az, hogy a jogosítvány meghosszabbításához elég egy orvosi alkalmassági igazolás, az EU ezen szeretne változtatni.

Az unió célja, hogy 2050-re egy halálos baleset se történjen a közutakon, de már 2030-ra a felére csökkentenék a halálos balesetek számát. 2022-ben 20 600-an vesztették életüket az európai utakon.

Az intézkedéssel kapcsolatban további konkrétumok egyelőre nem derültek ki, ígyNEM ISMERT A BEVEZETÉS PONTOS DÁTUMA ÉS AZ SEM, HOGY AZ IDŐS SOFŐRÖKNEK MILYEN TESZTEKET KELLENE ELVÉGEZNIÜK.Ennek szabályozása akár tagállami hatáskör is lehet majd.

Forrás: https://www.origo.hu/auto/20230316-rendkivuli-szigoritas-a-jogositvanyoknal.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fte01_06