Riasztást kaptak az OTP-ügyfelei. A teljes bankszámlát lepucolhatják

Az OTP nevére szóló telefonszámról hívogatnak csalók banki ügyfeleket. Ne dőljön be nekik, ne adjon meg semmilyen adatot.

A06 40 366 388-as telefonszámról hívogatnak csalók OTP-s ügyfeleket. A telefonszám megtévesztően hasonlít a bank hivatalos számához (06-1/20/30/70 3666-666), és ha bárki beírja a számot egy keresőbe, jó eséllyel azt fogja kapni, hogy az OTP-hez tartozik a szám. Ugyanakkor többen figyelmeztetnek, a számot adathalászok használják. Van olyan oldal, ahol egy baktalórántházi fiók, és olyan is, ahol debreceni OTP-fiók van megadva a telefonszámhoz.

A csalók valamilyen adatbázisból hozzáférhettek a banki ügyfelek nevéhez és telefonszámához. Az “ügyintéző” rákérdez, az OTP ügyfele-e az illető, és ha igennel válaszol, akkor arra figyelmezteti a potenciális áldozatot, hogy van két gyanús, jóváhagyásra váró tranzakciója, ezek értéke 200 ezer forint körüli összeg. Ha nem az ügyfél indította az átutalást, akkor pedig személyes adatokat kér a tranzakció megakadályozása érdekében, amelyek alapján kicsalhat pénzt az áldozattól.

Az OTP ügyfélszolgálatán tudnak erről, és megerősítették a Napi.hu-nak, hogy a bank ilyen ügyben nem hív fel telefonon senkit.

Frissítés, nem csak OTP-s ügyfeleket hívnak fel: Az OTP Bank lapunkkal közölte, hogy az ilyen típusú csalási kísérletek megjelenése óta folyamatosan hívja fel a figyelmet arra, hogy az elkövetők nem adatbázisból dolgoznak, a csalók olyan személyeket is felhívnak, akik nem OTP-s ügyfelek, persze amikor ezt a felhívott elmondja nekik, akkor szó leteszik nélkül a telefont.

Feltehetően azért az OTP-re hivatkoznak, mert az OTP Bank rendelkezik a legnagyobb ügyfélállománnyal, így nyilván arra van legnagyobb esély, hogy pont OTP-s ügyfelet találnak meg.