Riasztást kaptak az OTP-ügyfelei. A teljes bankszámlát lepucolhatják

Hirek Admin Tuesday 31st January 2023

Az OTP nevére szóló telefonszámról hívogatnak csalók banki ügyfeleket. Ne dőljön be nekik, ne adjon meg semmilyen adatot.

A06 40 366 388-as telefonszámról hívogatnak csalók OTP-s ügyfeleket. A telefonszám megtévesztően hasonlít a bank hivatalos számához (06-1/20/30/70 3666-666), és ha bárki beírja a számot egy keresőbe, jó eséllyel azt fogja kapni, hogy az OTP-hez tartozik a szám. Ugyanakkor többen figyelmeztetnek, a számot adathalászok használják. Van olyan oldal, ahol egy baktalórántházi fiók, és olyan is, ahol debreceni OTP-fiók van megadva a telefonszámhoz.

A csalók valamilyen adatbázisból hozzáférhettek a banki ügyfelek nevéhez és telefonszámához. Az “ügyintéző” rákérdez, az OTP ügyfele-e az illető, és ha igennel válaszol, akkor arra figyelmezteti a potenciális áldozatot, hogy van két gyanús, jóváhagyásra váró tranzakciója, ezek értéke 200 ezer forint körüli összeg. Ha nem az ügyfél indította az átutalást, akkor pedig személyes adatokat kér a tranzakció megakadályozása érdekében, amelyek alapján kicsalhat pénzt az áldozattól.

Az OTP ügyfélszolgálatán tudnak erről, és megerősítették a Napi.hu-nak, hogy a bank ilyen ügyben nem hív fel telefonon senkit.

Frissítés, nem csak OTP-s ügyfeleket hívnak fel: Az OTP Bank lapunkkal közölte, hogy az ilyen típusú csalási kísérletek megjelenése óta folyamatosan hívja fel a figyelmet arra, hogy az elkövetők nem adatbázisból dolgoznak, a csalók olyan személyeket is felhívnak, akik nem OTP-s ügyfelek, persze amikor ezt a felhívott elmondja nekik, akkor szó leteszik nélkül a telefont.

Feltehetően azért az OTP-re hivatkoznak, mert az OTP Bank rendelkezik a legnagyobb ügyfélállománnyal, így nyilván arra van legnagyobb esély, hogy pont OTP-s ügyfelet találnak meg.

9.9 ezer Megosztás

Comments are closed.