Sok nő figyelmen kívül hagyja ezt az 5, mellrákra utaló tünetet! Te ne tartozz közéjük!

2016 végére az Egyesült Államokban a számítások szerint 246 660 nőnél fognak mellrákot megállapítani, és közülük 40 450-en bele is fognak halni a betegségbe. Ez irtózatos adat, ezért fontos, hogy időben felismerjük azokat a tüneteket, amelyek a betegségre utalhatnak.

1. Új anyajegy(ek)

Ha szóba kerül az anyajegy és az erős napsugárzás, akkor leginkább a bőrrákra szoktunk gondolni, de új kutatások szerint a kis fekete pöttyök a mellrákkal is összefüggésbe hozhatók. Vizsgálatok alapján azt vették észre, hogy 13 százalékkal nagyobb az esélyük azoknak a nőknek, akiknek új anyajegy alakult ki a mellükön, hogy megtámadja őket a kór.

2. Folyamatos köhögés, rekedtség

Ha előrehaladott állapotban van a mellrák, áttét alakulhat ki a tüdőkben is, így a járatokat, a légutakat megtámadhatja, ezért alakul ki a szűnni nem akaró köhögés, rekedtség.

3. Változások a húgyhólyagban

A mellrák a hormonháztartásban is zavart okoz, a húgyutakat is érinti a betegség, ezért gyakran alakul ki inkontinencia, főleg köhögés, nevetés, tüsszentés esetén. A beteg gyakran kell vizeljen, amelynek időtartama is egyre inkább nőni fog.

4. Kóros fáradtság

Ez is egy gyakori tünet, ami a mellrákra utal és gyakran előfordul. Az illető sokszor érzi azt, hogy már egy lépést sem tud megtenni, annyira kimerült, gyakran van kedélyingadozása, a depresszió is előfordul. Tanulmányok szerint ez a szervezet kémiai egyensúlyának a felbomlásával van összefüggésben, amit a rák idéz elő.

5. Megmagyarázhatatlan hátfájás

Ha egy rutin orvosi vizsgálat sem tud magyarázatot adni a hátfájásra, érdemes komolyabb kivizsgálást kérni, mert előfordulhat, hogy a mellrák az oka a kellemetlen érzésnek. A daganat ugyanis kisugárzó fájdalmat okozhat a gerincben, a bordákban és a hát csontozatában.