Szörnyen fiatalon hagyott itt bennünket: 38 évesen, borzasztó körülmények között hunyt el a legismertebb magyar színésznő

Az egyik legismertebb magyar színésznő volt a harmincas évek Budapestjén, ehhez képest itthon hírnek sem számított, amikor 1950-ben, 38 évesen tragikus körülmények között elhunyt. Következzék Ágay Irén fájdalmasan rövid élete!

1913-ban született Budapesten, az apja tanítóként dolgozott. Ágay Irén húszévesen már filmezett, a nézők pedig imádták a törékeny szépséget. Az egyik nap Jávor Pállal forgatott, aztán Kabos Gyulával, a vígjátékokat pedig falta a közönség.

Az újságok mindenről részletesen beszámoltak vele kapcsolatban. Például 1935-ben, a Címzett ismeretlen című film forgatásáról is, ahol a külső helyszíneket a Balatonnál, Balatonfenyvesen vették fel, a postahivatalt viszont már Pesten, a filmstúdióban építették fel. Így fordulhatott elő, hogy a filmben Ágay a Balatonnál lépett be az épületbe, de már Budapesten érkezett a postahivatalba.

Megosztás
Szörnyen fiatalon hunyt el Ágay Irén Fotó: Fortepan / Romák ÉvaMegosztás

Az 1937-ben készült, Segítség, örököltem! című film kulisszatitkairól is írtak a lapok. Ott derült ki, hogy Ágay – aki amúgy remek úszó és kiváló lovaspóló-játékos volt – csokornyakkendőt nem tud kötni. A jelenetben ugyanis Uray Tivadar nyakkendőjét kellett volna megkötnie, ám sehogyan sem boldogult vele. Végül fél órát állt a forgatás, ennyi időbe telt, mire megtanították rá.

Kevesen tudják azt is, hogy a nagy sikerű Maga lesz a férjem!-nek eredetileg nem ez volt a címe, Nem válok el! munkacím alatt futott még a forgatás alatt is. A címmel azonban nem csak a stábtagok, de a színészek is elégedetlenek voltak, így összeült a kupaktanács. A néhány órás diskurzus után született meg a végleges és valóban találó cím. Ehhez persze újra kellett venni a csúcsjelenet. Korábban Jávor Pál szájából hangzott el a Nem válok el!, a végleges változatban pedig Ágay Irén mondja ki a bűvös mondatot: Maga lesz a férjem!

Ágay Irén az író Márai Sándor szerelme volt egy ideig, ám a kapcsolat kihűlt, így a fiatal lány 1933-ban, csupán 20 évesen hozzá ment Székely Istvánhoz, a híres filmrendezőhöz. Sokan azt jósolták, hogy nem lesz hosszú életű a kapcsolat (Ágay filmjeit Székely rendezte), főleg, mert Székely 14 évvel volt idősebb mint a fiatal kedvese. Nem így történt.

A magyar vígjátékok állandó szereplője volt

A páros sikert sikerre halmozott viszont a II. világháború előtt úgy gondolták, inkább Amerikába mennek, ott biztonságosabb. 1937-ben érkeztek meg az Aquitania nevű óceánjárón. New York kikötőjében a hajó zenekara egy csodás számmal búcsúzott a színésznőtől, aki néhány nappal korábban a hajó közönsége előtt is fellépett, főleg énekelt. Ágay Irén sokat várt az amerikai lehetőségtől, a dámák közkedvelt szalonjában, a Keller-szalonban készíttetett magának ruhakölteményeket, hogy a megjelenésével ne legyen gond a tengerentúlon. Mint kiderült, egy kalocsai mintás ruhát is csináltatott, hogy ezzel is jelezze, Magyarország az első számú hazája. A megérkezés után azonban hamar csalódott a házaspár, másfél évig semmilyen szerepet nem kapott a színésznő és Székely sem rendezhetett. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy munkavállalási engedélyt sem kaptak, erre is várniuk kellett. De nem adták fel, s végül siker koronázta a törekvéseiket.

Los Angelesben telepedtek le s bár karriert inkább Székely csinált, Ágay is boldog volt. Boldog volt, hiszen kiválóan érezte magát Amerikában és boldog volt, mert bár tudott róla, hogy a vérnyomása olykor magas, hosszú ideig nem jelentkeztek problémák. Aztán sajnos csőstül jöttek a bajok… 1950-ben éppen Mexikóban forgatott a férjével, amikor, talán a nagy forróság miatt rosszul lett. Visszautazott Los Angelesbe, az állapota nem javult, majd jött a magas vérnyomás tragikus következménye, egyik pillanatról a másikra megvakult. Az orvosok hamar kiderítették, a magas vérnyomás tette tönkre a látóidegeit. Ezzel még nem volt vége a drámának, néhány nappal később Ágay Irén szervezete feladta a küzdelmet a magas vérnyomás szövődményeivel szemben és örökre elaludt.

Mindössze 38 éves volt a békebeli vígjátékok királynője, Jávor Pál és Kabos Gyula játszótársa, amikor 1950-ben meghalt Los Angelesben. A halála megdöbbentette az amerikai magyarságot, itthon viszont meg sem jelent az újságokban a halálhíre. Ne felejtsük, ekkor már a Rákosi-rendszerben éltek az emberek, amely nem vett tudomást a Horthy-korszak ünnepelt színészeiről és színésznőiről, akik nem disszidáltak, azokat is általában eltiltották a színpadtól vagy kitelepítették – írja az Újságmúezum.

Sajnos már generációk nőttek fel úgy, hogy fogalmuk sincs róla, hogy ki volt a magyar vígjátékok hőskorának egyik meghatározó alakja. Ideje lenne változtatni rajta…

Nyugodj békében, Ágay Irén!