Szörnyű tragédia: 58 évesen, súlyos betegség miatt hunyt el a közkedvelt magyar műsorvezető

Hirek Admin Thursday 2nd February 2023

Televíziót vegyenek! Nem is olyan drága, potom 5500 forint! Kicsit kell csak spórolni, a malacperselybe pénzt gyömöszölni, néhány év alatt már össze is jön.

Külön javasoljuk a mérnököknek a vásárlást, mert ő fizetésük nagyjából havi 550 forint. Így ha belehúznak – odakerül az ágyneműtartóra ez a különleges, modern doboz. A varázsdoboz, amelyet a Lenin körúti Ravill boltban árusítanak. Kilenc nap alatt 150 darab kelt el belőle! 1956-ot írtunk. A magyar történelem fájdalmas, tragikus esztendeje volt az. Abban az évben, május elsején már működött a 40 kilométeres körzetben vehető kísérleti adó, amelynek az antennatornya 70 méter magas volt. És az országban nagyjából 600 boldog televíziótulajdonos éldegélt. A gyártók dörzsölték a tenyerüket és azt mondták: legyártunk 5000 készüléket és azt mind egy szálig eladjuk.

Heti két kísérleti adás zajlott akkoriban. Aztán 1957. február 23-án a szabadsághegyi adóról megkezdték a kísérleti adást, amelyet nagyjából 90 kilométeres körzetben lehetett fogni. Ekkor zenei és irodalmi műsorokat sugároztak és amikor megérkezett egy, akkor nagyon is modernnek számító közvetítőkocsi, már javult a helyzet. Így történt, hogy 1957 áprilisában a Népstadionból egyszer csak bejelentkezett Szepesi György élő adásban és leközvetítette az ott rendezett húsvéti labdarúgótorna eseményeit. Majd elérkeztünk május 1-hez, amikor is a Hősök terén több százezer ember előtt mondott beszédet Kádár János – és sokan ezt már televízión keresztül nézték. S néhány hónap múlva 1957. július 25-én egy 18 esztendős tündérlány került képernyőre, s ezt a tündérlányt Takács Marikának hívták – írja az Újságmúzeum.

Ott volt a kezdetek kezdetén. Az arca, az a bájos, nőies arc az első pillanattól kezdve megjelent az akkor még meglehetősen kevés képernyőn. Férfiak, nők, gyerekek, idősek, fiatalok nézték, ahogy gyönyörűen beszél, akkor még tán kissé izgatottan formálta a szavakat. Forradalom volt az is – a magyar televíziózás forradalma. És ennek lett az egyik élharcosa Takács Marika. Az ifjú hölgy, akit egy Margitszigeten rendezett énekversenyen fedeztek fel. Amikor odament hozzá egy határozott úr, s azt kérdezte tőle, bocsánat kisasszony, ön most honnan is került ide, ő azt válaszolta, én kérem épp idén érettségiztem, a IX. kerület legrégebbi középiskolájában a Fáy András gimnáziumban.

Comments are closed.