Újabb szörnyű baleset! Súlyos baleset ! Közel 5 km-es a torlódás, forgalmat megállították, nincs átjutás. A helyszínelés – mentés jelenleg is tart, a torlódás közel 5 kilométeres.

Újabb szörnyű baleset! Súlyos baleset ! Közel 5 km-es a torlódás, forgalmat megállították, nincs átjutás.A helyszínelés – mentés jelenleg is tart, a torlódás közel 5 kilométeres.
A közúti közlekedés biztonságát, folyamatosságát befolyásoló események.

Az M7-es autópályán a Budapest felé vezető oldalon a Balatonszárszói csomópontnál korábban három jármű ütközött össze. A 125-ös km-nél a forgalmat a rendőrség továbbra is a csomóponton keresztül eltereli.

Három baleset is történt az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldaloán Balatonszárszónál a köd miatt, ezért az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-vel.
Hat jármű érintett a karambolokban, a műszaki mentés folyamatban van – tudatták.

Az M44-es autóúton a Kecskemét felé vezető oldalon egy személygépkocsi szalagkorlátnak csapódott. A 40-es km-nél a belső sávot elkerítették.

A 4-es főúton Szolnok elkerülő szakaszán a 102-es km-nél munkavégzés miatt a fél útpályát lezárták. A forgalmat jelzőőrök irányítják.A magyar-román határszakaszon, az M43-as autópályán a Csanádpalota határátlépő előtt, az erős forgalom miatt 5 km-es a kilépő kamionsor.

Az M3-as autópályán Vásárosnamény felé Mogyoród térségében, a 24-es km-nél lévő Jakabpusztai pihenőben a töltőállomást vasárnap 17.00 óráig lezárták, de az autósparkolót továbbra is használhatják.(Forrás: MKIF Zrt.)A 8-as főúton Veszprém elkerülő szakaszán, a Székesfehérvár felé vezető oldalon, a Balatonalmádi csomópontban, az eddig lezárt szakaszon már használható a lehajtó ág, de a felhajtó ágat szombatig még zárva tartják.

Felhívjuk figyelmét, hogy a Tiszán több komp nem közlekedik. A Tisza felső szakaszán, a tiszadobi pontonhíd sem járható téli üzemszünet miatt, helyette komppal lehet átkelni a folyón. Az alsó szakaszon pedig ma kezdték meg a csongrád-csépai pontonhíd szétszerelését, ezen a napon szünetel az átkelés, ezen a szakaszon várhatóan december 17-től lehet ismét komppal átkelni. További információkért kérjük, látogasson el az Útinform weboldal kompokat tartalmazó térképére:

https://www.utinform.hu/hu/kompok A Híd Kárpátaljáért programhoz kapcsolódóan Magyarország Kormánya 5 segítségpontot jelölt ki az érintett önkormányzatokkal és karitatív szervezetekkel közösen. A segítő pontok a következő helyszíneken találhatóak: Záhony, Ady Endre út 79. Barabás, Árpád utca 28. – Petőfi Sándor Művelődési Ház Lónya, Árpád utca 113. – Művelődési Ház Beregsurány, II. Rákóczi Ferenc utca 1. – Kastélypark Tiszabecs, Rákóczi Ferenc utca 13. – II. Rákóczi Ferenc Körzeti Általános Iskola Részletek: https://www.utinform.hu

címlapfotó:illusztráció!

ERRE AZ 5 DOLOGRA FIGYELJ, HA KÖDBEN KELL VEZETNED
Az előrejelzések szerint egyre gyakrabban számíthatunk ködös reggelekre; ilyenkor senki nem szeret autóba ülni. Van azonban, amikor muszáj ködben vezetni, és ilyenkor érdemes sokkal körültekintőbben közlekedni, mint máskor!

  1. Használd a ködlámpákat

Ma már minden autóban alapfelszereltség a ködlámpa, ne felejtsd el bekapcsolni őket, hiszen sokkal jobban fogsz látni. Arra azonban figyelj, hogy a hátsó ködlámpát, vagy más néven ködzárfényt csak akkor használd, ha nem jön mögötted senki. Ha utolér egy másik autós, azonnal kapcsold le, hiszen közelről elvakíthatod vele a másik sofőrt. A távolsági fényszórót felejtsd el ködben, hiszen az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító falat képez.

  1. Óvatosan az előzéssel

Sűrű ködben érdemes a kocsisorral haladni, nem tanácsos megkockáztatni egy előzést, főleg, ha nagyon lecsökkentek a látási viszonyok. Ködös időjárás esetén érdemes inkább hamarabb elindulni otthonról, hiszen számítani lehet arra, hogy sokkal lassabb lesz a közlekedés tempója, mint verőfényes reggeleken.

Ködben vezetni több türelmet igényel (Fotó: Pixabay)

  1. Ne tévesszenek meg a ködfoltok

Sokszor nem egybefüggően, hanem foltokban terül el a pára az úttest felett. Sokan azonnal gyorsítanak, amint kiérnek egy ködfoltból, ám ez veszélyes lehet, hiszen a következő foltba sokkal nagyobb sebességgel érkezik az autó, mint amekkora biztonságos lenne. A hirtelen csökkenő látótávolság rengeteg kockázatot rejt magában.

  1. Legyen rendben a kocsi

Indulás előtt ellenőrizd le, hogy az autó világítása megfelelően működik-e, és nézd meg, hogy a fűtés, párátlanítás is rendben van-e. Ugyanilyen fontos, hogy legyen szélvédőmosó-folyadék a tartályban, és az ablaktörlő lapátok is működőképesek legyenek.

Fontos, hogy rendben legyenek az ablaktörlő lapátok (Fotó: Pixabay)

  1. Ha szükséges, állj ki a forgalomból

A ködben történő vezetés nagyon fárasztó, így könnyen lehet, hogy hosszabb úton csökken a reakcióidőd, elfárad a szemed, elálmosodsz. Ha úgy érzed, hogy nem bírod tovább, állj félre egy pihenőhelyen, szállj ki a kocsiból, és mozgasd át magad, hogy frissen tudd folytatni az utat.