Újabb szörnyű csapás jön a dohányzókra, itt a dátum is:

Újabb csapás a magyar dohányosokra: 700-800 forinttal drágulhat egyetlen doboz cigi

Az Európai Unió a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül, ennek következtében pedig jócskán megdrágulhat majd a cigaretta Magyarországon is – írja a Portfolio.

A Financial Times birtokába került anyagból az derül ki, hogy az Európai Unió a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül. A terv szerint az EU tovább akarja csökkenteni a dohányzók arányát és ennek a törekvésnek az egyik eszköze lenne a Bizottság dokumentumtervezete szerint a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegének duplázása, vagyis 3,6 euróra történő felemelése 20 szálanként.

A lap emlékeztet, legutóbb Magyarországon idén július elsejétől történt adóemelés (amikor is jött a többi különadó és azok emelése is a költségvetési kiigazító csomag keretében): a cigaretta esetében júliustól decemberig a jövedéki adó mértéke 27 800 forint ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 23,5 százaléka, de legalább 40 800 forint ezer darabonként.

Ez januártól tovább emelkedik: 29 500 forint ezer darabra vetítve és a kiskereskedelmi eladási ár 24 százaléka, de legalább 41 800 forint/ezer darab. A portál kalkulációja szerint, ha leegyszerűsítve számolunk, akkor jelenleg 20 szálnak megfelelő cigaretta jövedéki adótartalma 836 forint.

Ha viszont életbe lép az Európai Bizottság friss javaslata, akkor a minimum adótartalom valahol 1500 forint körül lenne, ami közel duplázódást jelent.

Tehát egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna idehaza.