Üzemanyaghiány – Itt a MOL fontos bejelentése

Napról napra romlik a helyzet, a közösségi oldalakon folyamatosan számolnak be arról a szerencsésebbek, hogy hol, melyik kúton, mennyit tudtak tankolni.

Az utóbbi napokban egyre súlyosbodik az üzemanyaghiány Magyarországon, országszerte, a fővárosban és környékén is egyre nagyobb a káosz. Hétfőn és kedden is hosszú sorokban álltak az autók a benzinkutakon, vagy sikerült tankolni, vagy nem.

A Telex megkeresésére a Mol azt közölte, hogy szerintük elindult az ún. pánikvásárlás a fővárosban. Az a tapasztalatuk, hogy kialakult egy furcsa dominóhatás Budapesten: azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, így viszont ez utóbbiaknál is gyorsabban merülnek ki a készletek.


A lap kérdésére a Mol azt válaszolta: a töltőállomásai továbbra is nyitva tartanak, a tartálykocsik folyamatosan úton vannak, a Dunai Finomító karbantartásán pedig szintén dolgoznak, és a terveknek megfelelően haladnak.

További érdekes tapasztalok még:
A Shell előregyártott matricákkal készült az átmeneti készlethiányra, és hétfőn már volt olyan kútja, ahol mindegyik kútfejen ilyen matrica szerepelt. Ez segítség, hogy ne kelljen feleslegesen sok időt sorba állni.
A benzinhajsza miatt számos kúton a kihajtásnál alakul ki dugó.
A benzinkutasok ingerültek, mert folyamatosan ugyanazok a kérdések az autósoktól
A benzinkutak nem nagyon tudják, hogy mikor jön az utánpótlás, ezért az autósokat sem tudják tájékoztatni róla.


Egymás után fogynak ki a kutak
Az üzemanyagpánik akkora, hogy a közösségi médiában az emberek folyamatosan tájékoztatják egymást, hogy kinek, hol, melyik kúton sikerült tankolnia, mit lehet tölteni és mit nem tudnak tölteni az adott töltőállomáson. Külön csoportokat is létrehoztak erre a célra.

Létrejött egy Pest megyei csoport például, ott a következő tapasztalatokat osztották meg:

Albertirsán az OMV-nél hétfő este viszonylag kis sorban állás volt, és hatósági áras üzemanyagból is volt még, de 10 literben korlátozták a mennyiséget, piaci áron azonban nem volt mennyiségi korlátozás. Egy másik kommentelő azt írta, kedd reggelre már csak prémiumokat lehetett tölteni ugyanazon a kúton. Monorierdőnél a Mol-kúton óriási sorokban álltak reggel az autók. Egy autós azt írta, Gyömrőn még minden kapható, de egyórás sorban állásra kell számítani.


Pilisen csak 100-as benzin kapható kedd reggel.
a 10-es főút csoportból is jönnek az infók: hétfő este a dorogi Mol kúton már egyáltalán nem lehetett üzemanyagot kapni, Ürömön csak dízelt lehetett tankolni. Piliscsabán a Mol-kút elesett. A dorogi Mol-nál kedd reggelre viszont egy fokkal jobb lett a helyzet: benzint lehetett kapni, de gázolajat nem.


Kazincbarcikán is káosz van a Kolorline tudósítása szerint. A kutak nagy részén hétfőn már egyáltalán nem volt üzemanyag, a belvárosban található töltőállomáson pedig több sorban kígyóztak az autók arra várva, hogy eljussanak az oszlopokig.


Olvasónk jelezte, hogy tegnap este a III. kerületben, a Szentendrei úton három kútra hajtott be (egy Mol-kút, két OMW-kút), és mindenhol elfogyott a gázolaj, csak a hatósági áras benzint lehetett tankolni, és nagy sorokban álltak a kutakon az autósok.